A fost desemnat viitorul şef al Comitetului Militar al NATO

Şefii apărării din statele membre ale NATO au optat pentru cel care îi va succede în funcţie, în luna iunie, 2012, amiralului italian Giampaolo Di Paola, care conduce comitetul militar al Alianţei Nord-Atlantice. Reuniţi la 17 septembrie a.c., la Séville, în Spania, aceştia au căzut de acord ca succesorul lui Di Paola să fie generalul Knud Bartels, actualul lider militar al armatei Danemarcei.

Knud_Bartels_398791a

Într-o explicaţie remisă presei, amiralul Giampaolo Di Paola a menţionat că perioada actuală este una a sfidărilor pentru NATO, având în vedere misiunile în derulare în Afganistan, Libia, Kosovo, în Marea Mediterană şi în largul coastelor Somaliei. În acelaşi timp, aliaţii sunt preocupaţi de procesul de transformare al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic şi de implementarea noii structuri de comandament a NATO. Toate acestea necesitând un devotament şi un angajament total.

În mod paradoxal, generalul Bartels va ocupa postul menţionat într-o etapă în care şi secretarul general al NATO este tot un danez. Din 1963, până acum, comitetul amintit a fost condus de cinci ori de un german, de trei ori de un britanic, de două ori de un canadian, câte o singură dată de un belgian şi de un olandez.

Generalul Knud Bartels s-a născut în 1952. A participat la acţiunile forţei ONU, dislocată în Cipru – în anii 1980-1981 – şi a fost locţiitorul forţei amplasate în nordul Kosovo, sub comandament francez, în 1999. În 2001 a fost reprezentantul militar adjunct al ţării sale la NATO. În 2002 era director adjunct pentru operaţii la Statul Major Internaţional. În 2004 a fost numit comandantul diviziei daneze. Revine la sediul NATO, ca reprezentant militar, din 2006, până în 2009.

În anul 2009 a fost numit şeful Statului Major al Armatei Danemarcei, după ce predecesorul său, amiralul Tim Sloth Jørgensen, a încercat să împiedice publicarea unei cărţi – despre intervenţia în Afganistan şi Irak – a unui ex-membru al forţelor speciale daneze.

A absolvit Şcoala franceză de Război (1984-1986) şi Colegiul de Război al SUA (1993-1994).

_________________________________

Imagini cu generalul Knud Bartels,
realizate pe timpul ultimei sale vizite
în Afganistan, la 26.03.2010.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~