Preşedintele contrat de ministrul de finanţe!

Chiar aşa! Ministrul de finanţe a demisionat după o dispută televizată cu preşedintele. Nu la noi. Unde ar fi fost o mare mirare să se fi întâmplat aşa ceva. Ci la ex-vecinul obişnuit a purta mantia imperială.

Într-adevăr, după o confruntare vizibilă pe micul ecran, cu titularul de la punguţa bugetului naţional, preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a cerut, cu o mânie vizibilă, ca Alexei Kudrin fie să explice critica sa la opţiunile economice ale şefului de stat, fie să demisioneze.

WORLD ECONOMIC FORUM ANNUAL MEETING 2010 DAVOS

Cum a apărut acest conflict surprinzător?

Anterior incidentului menţionat, Alexei Kudrin spera să fie el şeful executivului de la Moscova, după alegerile prezidenţiale din martie 2012, soldate, probabil, cu victoria eminenţei cenuşii a Rusiei Redivivus, acest tenace Vladimir Putin. Dar, anunţul premierului actual, că preşedintele în exerciţiu rămâne în tandem cu el, ca lider al guvernului rus, a dinamitat, în mod logic, orizontul de aşteptare al ministrului Kudrin.

Asta fiind o explicaţie plauzibilă pentru cetăţenii ruşi, cei mai puţin atenţi la informaţiile obiective despre mersul democraţiei mimate, în statul care le girează viitorul.

Efectul plecării lui Kudrin? Investitorii străini îl consideră ca un semnal deloc pozitiv, deoarece i-au preţuit capacitatea sa – dovedită, ca ministru de finanţe, din 2000, până acum – pentru reuşita de a menţine, prin bugetul Rusiei, stabilitatea economică a acestei puteri regionale.

Totuşi, cu ce l-a supărat ministrul de finanţe pe preşedintele în exerciţiu?

A avut temeritatea – dacă nu inconştienţa – să afirme că refuză să rămână ministru de finanţe, dacă premierul viitor, conaţionalul Dmitri Medvedev, va dubla salariile militarilor şi poliţiştilor ruşi. Comentând refuzul menţionat, preşedintele Federaţiei Ruse a etichetat criticile titularului de la finanţe drept iresponsabile şi improprii. Asta cu atât mai mult cu cât acestea au fost făcute în Statele Unite, unde ministrul Kudrin participa la reuniuni succesive ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional.

Aidoma loviturii unei ghilotine a urmat ultimatumul prezidenţial:”Dacă nu sunteţi de acord cu politica decisă de preşedinte şi pusă în aplicare de guvern, atunci aveţi o singură opţiune: demisia.”

Kudrin a replicat demn:”Voi lua o hotărâre după ce vorbesc cu premierul Putin.”

Vizibil iritat, ca în momentele de sâmbătă, 24 septembrie – când a trebuit să urmărească, din sală, discursul predecesorului devenit succesorul său la Kremlin – Medvedev l-a ironizat pe loc:”Puteţi să vă consultaţi cu cine doriţi, dar atâta timp cât sunt preşedinte, asemenea decizii îmi aparţin.”

La puţin timp, după acest uluitor schimb de replici, administraţia prezidenţială rusă a informat presa că preşedintele Dmitri Medvedev a semnat decretul de eliberare din funcţie a ministrului de finanţe Kudrin.

Practic, premierul Putin a fost astfel văduvit de omul pe care se baza pentru a concretiza promisiunea de creştere economică, cu 7%, prin mărirea impozitelor în industria petrolieră, concomitent cu creşterea retribuţiilor lunare ale militarilor şi poliţiştilor.

Fiind întrebat, la reuniunea iniţiată de Banca Mondială, dacă rămâne ministru de finanţe, după alegerile prezidenţiale din luna martie 2012, Kudrin a răspuns dur:”Voi refuza, cu siguranţă. Am multe dezacorduri cu Medvedev vizând politica economică, în primul rând în ceea ce priveşte creşterea cheltuielilor militare semnificative.” Conform prognozei oficiale, bugetul naţional de apărare va spori cu 65 miliarde de dolari, din 2012, până în 2014.

Este demisia/demiterea lui Kudrin o furtună într-un pahar cu apă?

Mai întâi se impune observaţia că atacul la Medvedev poate întări buna sa imagine la occidentali, cu precizarea că măririle salariale, la militari şi poliţişti au fost totuşi anunţate public de…premierul Vladimir Putin. Kudrin rămâne protejatul şefului guvernului rus deoarece – susţine presa de la Moscova – a contribuit decisiv la crearea fondului de stabilizare a economiei, pe timpul recesiunii din anii 2008 şi 2009.

Aşa se poate explica comentariul purtătorului de cuvânt al premierului Rusiei, Dmitri Peskov, care a declarat, tot în duminica buclucaşă, că ministrul Kudrin şi-a exercitat dreptul la opinie, în afirmarea delimitării sale faţă de viitorul guvern, din 2012, condus, până la proba contrarie, de Dmitri Medvedev. Peskov a remarcat liniştit:”nu este nicio îndoială că Alexei Kudrin va rămâne în echipa lui Putin, deoarece este un economist excepţional, un om respectat de toţi.” În care echipă? Cea a viitoarei administraţii prezidenţiale. Probabil ca şef al departamentului economic. În care va aviza, de facto, proiectele economice ale viitorului posibil premier…Dmitri Medvedev!

Neliniştea pe care ar putea să o aibă, în sinea sa, actualul şef al statului rus, este ce se va întâmpla dacă Rusia revine, în 2012 – 2013, la recesiunea din 2008-2009? El, Medvedev, nu a urmat sfatul consilierilor săi tineri, să îl demită pe premierul Putin, înainte de congresul formaţiunii politice Rusia Unită, pentru a câştiga detaşat alegerile prezidenţiale. Dar Vladimir Putin, în al treilea mandat prezidenţial, nu va ezita să îl elibereze din funcţie pe Dmitri Medvedev şi să îl înlocuiască cu Alexei Kudrin, dacă va fi nevoie de un premier cu vocaţia austerităţii financiare.

O lecţie de joc magistral, la două capete.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~