Un zbor simulat, în spaţiul cosmic, de 520 de zile

La 4 noiembrie a.c., a luat sfârşit un experiment de 520 de zile, la care au participat, conform postului de radio Libertatea, destinat ascultătorilor din arealul Federaţiei Ruse, şase cercetători. Ei au trăit, timp de 17 luni, într-o capsulă metalică, cu care s-a mimat un zbor spre Planeta Marte, numit Mars 500, care a costat 15.000.000 $.
mars500

A fost astfel testată capacitatea fiinţelor umane de a rezista izolării necesare unei misiuni spaţiale spre Planeta Roşie, deşi nu se ştie acum când va fi organizată o asemenea călătorie. Echipaţi în costume albastre, de cosmonauţi, cei şase temerari sunt; trei ruşi, un chinez, un francez şi un …italo-columbian.

P1030441

Cele 520 de zile de zbor simulat, al celor şase pământeni, a probat faptul că oamenii sunt în stare să ajungă la Planeta Marte şi să revină, ulterior, acasă.

Experimentul s-a derulat într-un laborator rusesc, componenţii ineditului echipaj fiind obligaţi periodic să testeze calitatea sângelui propriu. Şi a urinei. Asta pentru a vedea efectele stresului unei călătorii de cel puţin 54.000.000 kilometri.
Echipajul s-a aflat permanent sub supraveghere video, cu excepţia toaletei.

Comunicarea dintre cei şase cosmonauţi şi coechipierii aflaţi în afara capsulei, pentru multiplele monitorizări necesare unui asemenea experiment, s-a efectuat cu o întârziere de 20 de minute, cum s-ar fi întâmplat şi pe timpul zborului real spre Marte.
Au mai fost simulate situaţii diferite de urgenţă, inclusiv întreruperea energiei electrice. Izolarea celor şase astronauţi a început la 3 iunie 2010 şi s-a încheiat cu bine, pentru toţi, acuma fiind sănătoşi şi în siguranţă. Ultima apreciere aparţine lui Aleksei Sitiov, comandantul echipajului Mars 500.

Sitiov se căsătorise doar cu câteva săptămâni înainte de izolarea de 17 luni. Detaliu important, deoarece oamenii de ştiinţă au observat că nu trebuie subestimată absenţa informaţiilor de pe Pământ, atât cele de ordin emoţional, cât şi acelea de ordin general. La bordul capsulei s-a sesizat crearea unei…foamete emoţionale şi a uneia informaţionale neprevăzute anterior.
Mars500 crew

Echipajul, care a trăit într-o capsulă metalică de 550 metri cubi a beneficiat totuşi de facilităţi precum un cuptor cu microunde, un video blog, o chitară.

De ce nu s-a numărat printre cei şase şi o femeie?

Pentru că în anul 2000, un experiment similar, de 420 de zile, s-a încheiat brusc, datorită tentativei unui cosmonaut de a săruta forţat o membră a echipajului, care nu a acceptat intenţia partenerului de capsulă.

Nu degeaba un aforism japonez susţine că este de dorit a avea stimă pentru o femeie, fără a fi nebuneşte îndrăgostit de ea…

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~