Призыв к действию в сети Интернет в России

Natalia Antonova este redactor-şef adjunct
la publicaţia electronică rusă,
în limba engleză, The Moscow News.

170216358

Poate unul dintre cele mai enervante moduri în care protestele din decembrie, ale opoziţiei din Rusia, sunt denaturate are de a face cu aşa numitele “tendinţe”, adică a ieşi în stradă este acum “la modă”, oamenii o fac peste tot în lume, nu există nimic profund în ce întâmplă pe aici! Este un exerciţiu asemănător cu a cumpăra o nouă pereche de pantofi, despre care citeşti într-o revistă!

În ultimele două decenii, ne-am obişnuit cu faptul că numai oamenii extrem de defavorizaţi, din Rusia, ar protesta: referirea fiind aici la pensionarii senili cărora le este dor de Stalin! Şi la criminalii tineri, care nu au lideri decenţi, cu personalitate şi drept rezultat au îmbrăţişat naţionalismul!

Atunci când clasa de mijloc a ieşit în stradă, în primul rând a fost o surpriză.

Julia Ioffe a caracterizat-o bine într-un articol pentru revista Foreign Policy, atunci când a citat un tânăr deputat al Rusiei Unite, Robert Shlegel, pe această temă:
“[Robert] a reamintit o conversaţie cu un prieten care a spus că are de gând să meargă la demonstraţia de sâmbătă. “I-am spus,“Care este problema? Ai un loc de muncă, aveţi un apartament, ai o maşină. Ce altceva mai ai nevoie?” Mi-a relatat Shlegel.”

Este vorba despre Twitter! Este vorba despre Facebook! Este vorba despre a ieşi în aer liber cu prietenii dvs. pentru a avea clipe plăcute!

Un protest paşnic poate, de fapt, se ridică la un moment bun şi reţelele sociale permit o anumită “translaţie” de sentimente politice, dacă vreţi.

A prelua o imagine pe Facebook pentru a include o panglică albă, ca un simbol al alegerilor corecte este, în multe feluri, un fel de declaraţie la modă, dar una care este tradiţională pentru Rusia.

A uitat toată lumea modul în care comuniştii au cooptat culoarea roşie?

Mişcările politice şi sociale au simbolurile lor. Şi, după cum tot mai mulţi ruşi intră pe Internet, se facilitează o astfel de comunicare, încât asemenea simboluri dobândesc o putere din ce în ce mai mare.

De fapt, adevărata problemă care caracterizează protestele din decembrie, ca un fel de moft, are de a face cu un fel de resentiment.

Unde au fost aceşti oameni înainte?

Cum de ei ies la iveală acum?

Sunt plictisiţi?

Sunt ei plătiţi?

A făcut criza economică mondială o prăpastie destul de mare în clasa lor privilegiată încât ei au devenit brusc oameni politici?

Acestea sunt toate întrebările corecte de pus într-un loc cum ar fi Rusia – şi toate sunt parte din ceea ce ar trebui să fie o discuţie sănătoasă, diversificată, pe teme politice.

Dar am obiecţii la ideea că o mişcare de protest ar trebui să fie anulată, deoarece pare a fi “prea atractivă”.

Cred că acest lucru generează o atitudine periculoasă, ideea că există “săraci ce merită să fie aşa”, care au dreptul de a cere ceva de la guvern – cererile fiind ignorate de altfel – şi apoi nu există oricine altcineva, care ar trebui să tacă din gură şi să se uite la poze haioase, cu pisici, de pe Internet, spre deosebire de aceia care utilizează Internetul pentru a readuce în atenţia semenilor lor noţiunea şi starea de politici publice.

Internetul este un loc mare.

Se pot manipula imagini de pisici ŞI chemări la acţiune. Da, chiar şi în Rusia.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~