Bugetul militar al Israelului creşte cu 780.000.000 $ (video)

Postul de televiziune NTD a acordat atenţie anunţului din 8 ianuarie a.c., al premierului israelian Benjamin Netanyahu, conform căruia cheltuielile pentru apărare vor creşte semnificativ în 2012.

Netanyahu a mai declarat că banii vor veni de la reducerea finanţării altor servicii guvernamentale şi prin vânzarea activelor, cum ar fi clădiri existente în bazele militare naţionale.

Benjamin Netanyahu a justificat astfel opţiunea enunţată:

“… Având în vedere provocările nenumărate şi ameninţările care ne înconjoară, ar fi o greşeală, chiar o mare greşeală, pentru a reduce bugetul apărării. M-am gândit, de asemenea, că ar fi mai adecvat pentru a extinde bugetul apărării în acest moment… Şi, prin urmare, vom adăuga 780 milioane de dolari.”

Ca o justificare pentru decizia luată, Netanyahu a indicat:

creşterea influenţei islamului în lumea arabă, după recentele schimbări de lideri, în unele state,

continuarea programului nuclear al Iranului şi

menţinerea tensiunilor cu Turcia, fosta ţară aliată.

Bugetul militar pe anul în curs a fost estimat la aproximativ 13 miliarde $, respectiv 6 % din produsul intern brut/PIB.

Anul trecut, un panel focalizat pe reforma economică a recomandat reducerea bugetului apărării cu 668 milioane de dolari.

Această propunere a fost respinsă, cu înverşunare, de şefii structurilor de securitate naţională.

Premierul israelian a promis, în schimb, utilizarea mai eficientă a celor 3 miliarde $ primiţi sub formă de granturi anuale, din Statele Unite.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~