Condamnare la moarte (video)

Postul de televiziune american CBS şi agenţia de ştiri Associated Press au transmis că un tribunal iranian a judecat un american, care ar fi lucrat pentru CIA şi l-a condamnat la moarte. Cel puţin aşa a comunicat postul de radio de stat , pe 9 ianuarie a.c., acest caz confirmând creşterea tensiunii între Statele Unite şi Iran.

Cel incriminat este un fost puşcaş marin, Amir Mirzaei Hekmati, care a avut iniţial o instruire specială, în virtutea căreia a activat la bazele militare americane din Irak şi Afganistan, înainte de a merge în Iran pentru misiunea sa pretinsă de culegere de informaţii. Postul iranian de radio nu a spus când a fost pronunţat verdictul.

Oficial, Amir Mirzaei Hekmati a acţionat ca traducător. El are 28 de ani şi s-a născut născut în Arizona. A absolvit liceul în Michigan. Familia lui este de origine iraniană. Tatăl său, un profesor la un colegiu din Flint, Michigan, a spus că fiul său nu este un spion CIA şi era în vizită la bunicile sale, în Iran, atunci când a fost arestat.

Behnaz Hekmati, mama sa, a declarat într-un e-mail pentru Associated Press că ea şi soţul ei, Ali, sunt “şocaţi şi îngroziţi”, că fiul lor a fost condamnat la moarte. Ea a spus că verdictul este “rezultatul unui proces care nu a fost nici transparent, nici echitabil.”

În conformitate cu legislaţia iraniană, Hekmati are 20 de zile pentru recurs. El a beneficiat de un avocat numit de instanţă, care a fost identificat doar prin prenumele său, Samadi.

Gholam Hossein Mohseni Ejehei, purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar al Iranului a spus că în cazul în care verdictul este atacat, acesta va merge la Curtea Supremă a Iranului – a precizat agenţia oficială IRNA.

Procesul lui Hekmati a avut loc exact în perioada în care Statele Unite ale Americii a anunţat noi sancţiuni, mai dure, împotriva dezvoltării de către Iran a programului său nuclear, care poate fi folosit pentru producerea în serie a armelor atomice.

Iranul, care a declarat că urmăreşte să aibă numai reactoare nucleare pentru energie şi cercetare, a crescut brusc ameninţările sale şi demonstraţiile militare de forţă contra presiunilor puternice asupra Teheranului, inclusiv sancţiunile SUA vizând Banca Centrală iraniană, pentru a complica capacitatea sa de a vinde petrol.

Purtătorul de cuvânt al Consiliul Naţional de Securitate, Tommy Vietor, a declarat că la Casa Albă sunt monitorizate informaţiile despre condamnarea la moarte a lui Hekmati şi a spus că, dacă acestea sunt adevărate, administraţia Obama condamnă cu fermitate verdictul şi va conlucra cu parteneri din SUA, ca “să transmită condamnarea noastră la guvernul iranian . “

Vietor a mai spus că acuzaţiile conform cărora Hekmati a lucrat pentru sau a fost trimis în Iran de către CIA sunt false. El a mai precizat că Iranul are obiceiul de a acuza pe nedrept oameni de a fi spioni şi deţine periodic americani nevinovaţi, pentru motive politice.

Tommy Vietor a cerut Iranului, de o manieră imperativă, să îl elibereze pe Hekmati fără întârziere.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~