Diagnostic politic valabil la Moscova şi Bucureşti (video)

Nu. În caricatura de mai jos nu sunt vizaţi preşedintele Traian Băsescu – cel din stânga desenului – şi liderii opoziţiei, respectiv Crin Ponta şi Victor Antonescu, deşi, la prima vedere, aşa pare.

cartoon_2 (1)

Este vorba de Vladimir Putin versus cei ce încearcă a coagula o opoziţie credibilă în ţara viscolului autoritarismului contestat de ample manifestaţii, în stradă, după anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare din Rusia, la finele anului trecut.

Conform opiniei lui Boris Kagarlitski, directorul Institutului pentru Studierea Globalizării – publicată azi la Moscova – adevărata problemă este prim-ministrul Vladimir Putin.

Pentru elita conducătoare, menţinerea lui Putin la putere, încă şase sau 12 ani, este garanţia sa de stabilitate, motiv suficient ca să nu îl sacrifice, pentru a satisface doleanţele protestatarilor.

Ca urmare, autorităţile şi opoziţia s-ar putea îndrepta spre o nouă rundă de confruntare, deşi niciuna dintre părţi nu va fi pregatită pentru aceasta.

Liberalii au o dorinţă sinceră şi profundă pentru a atinge obiectivele lor politice în mod paşnic, pe cale constituţională şi fără o revoluţie.

Dar dacă ei sunt ghidaţi de temerile lor, ar putea foarte bine determina ajungerea într-un impas în care violenţa va fi singura opţiune disponibilă.

Enunţuri valabile şi în România.

_________________________________

Altfel, Vladimir Putin, alias Vova, chiar dacă pare a fi fost ani buni nedus la biserică, pe 6 ianuarie a trecut pragul unui sfânt locaş, aşa cum se cuvine liderului de ieri, de azi şi probabil în următorii ani, de la Moscova.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~