Preşedintele Africii de Sud a criticat Consiliul de Securitate al ONU (video)

Preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma a criticat Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru rezoluţia sa, prin care a permis NATO să bombardeze Libia. El a afirmat: “Acesta este punctul de vedere al Uniunii Africane, conform căruia rezoluţia 1973, a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a fost în mare măsură abuzată, în unele privinţe specifice.”

El a deplâns faptul că ONU a ignorat planul Uniunii Africane/UA pentru rezolvarea conflictului libian: “Planul UA a fost complet ignorat în favoarea bombardării Libiei de către forţele NATO. Consecinţele acţiunilor derulate în Libia, în numele Consiliului de Securitate al ONU, s-au resimţit şi în alte ţări din regiune.”

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Susan Rice a subliniat necesitatea unei cooperări mai strânse, dar a adăugat că deciziile finale privind problemele internaţionale de securitate sunt luate de către Consiliul de Securitate: “Conform Cartei ONU, Consiliul de Securitate are un mandat unic, universal şi primar, pentru a menţine pacea şi securitatea internaţională. Consiliul de Securitate nu este subordonat altor organisme, calendarului lor sau intenţiilor grupurilor regionale sau sub-regionale.”

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon a încercat să aplaneze tensiunile recunoscând că ar fi fost “mai mult loc pentru îmbunătăţiri.”

El a subliniat că: “Vor mai fi diferenţe de opinie, asta este viaţa. Organizaţii cu mandate, componenţe şi perspective diferite vor mai avea avea ocazionale diferenţe de abordare. Întrebarea este cum putem gestiona aceste diferenţe, cum putem lucra împreună.”

Cu sediul central în New York, postul de televiziune New Tang Dynasty (NTD) – care are mai mult de 100 de milioane de telespectatori în China şi în întreaga lume – a mai precizat că în luna martie 2011, Africa de Sud s-a abţinut de la votarea rezoluţiei ce autoriza operaţiunea militară a NATO în Libia.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~