Noua strategie militară a SUA (video)

Președintele american, Barack Obama, a prezentat noua strategie militară a SUA, care vizează, în egală măsură, o reducere a forțelor armate, în contextul măsurilor de austeritate, dar și menținerea superiorității militare a Americii în lume.

usa-military

Ce presupune noua strategie militară?

Reduceri substanțiale din bugetul Pentagonului. În următorii 10 ani, bugetul Pentagonului va scădea cu peste 480 de miliarde de dolari.

Prevestește acest fapt o schimbare radicală a rolului SUA în arena militară internațională? Nici pe departe, dar implică o nouă abordare strategică.

SUA va muta interesele strategice din Oceanul Atlantic, către Oceanul Pacific. Noua strategie militară devoalează și o componentă care este îndreptată către menținerea securității rutelor comerciale mondiale, a căilor energetice principale.

Totodată, prezența militară americană în Europa nu va rămane la nivelul actual. SUA vor retrage efective importante din cadrul forțelor terestre staționate în Europa și vor susține o prezență puternică în țări-cheie europene, în special în Noua Europă.

Va deveni România o prezență importantă pe eșicherul noii strategii americane în zona Caucazului și a Orientului Mijlociu?

Are această imensă șansă, care depinde de cum manageriază situația existentă.

România devine, prin instalarea scutului anti-rachetă la Deveselu, un pilon de stabilitate în Est, dar și un posibil partener american în relația cu zona Caucazului și a Orientul Mijlociu.

Read more

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~