INTELLIGENCE: AIEA a colaborat cu CIA (video)

Hans Blix, fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică/AIEA a acordat un interviu postului de televiziune RT.

Hans Blix at DIIS 171108 Photo Hasse Ferrold 4

În acest context, el a recunoscut că agenţia menţionată a cooperat ani buni cu agenţii de spionaj din lume – inclusiv aceea din Iran! – pentru a completa informaţiile căpătate prin intermediul delegaţiilor oficiale, cu datele confidenţiale, obţinute de structuri de intelligence.

Cooperarea AIEA, cu agenţii de spionaj din lume a început în urma crizei din Irak, în anii ’90.

Hans Blix susţine că: “În 1991 ne-am dat seama că irakienii ne înşeală. Ne-am dus la instalaţiile declarate de ei, dar nu şi în alte locuri şi ei au construit locaţii secrete în altă parte. Deci, atunci ne-am spus că, dacă spionajul străin ştia despre această situaţie, de pildă CIA, atunci ar trebui să informeze AIEA. Apoi am încurajat Statele Unite şi alte ţări să vină cu informaţii confidenţiale pentru AIEA. Atunci s-a făcut o mare înţelegere cu Iranul.”

Fostul şef al AIEA a mai declarat că opinia publică ar trebui să aibă încredere că ţările ce trimit inspectori nu sunt “braţul prelungit” al CIA. De altfel, AIEA verifică cu atenţie toate datele primite de la structuri naţionale de spionaj.

El a exclamat: “Desigur, spionajul poate încerca să păcălească pe toată lumea. Jumătate din informaţie poate fi adevărată, jumătate poate fi dezinformare, şi, prin urmare, trebuie examinată critic.”

Hans Blix, ex-şef al agenţiei, între anii 1981-1997, a subliniat faptul că AIEA a fost foarte “precaută cu privire la informaţiile primite despre Iran. Combinarea datelor furnizate de instrumentele de informaţii ale statelor naţionale, cu cele constatate de inspectorii care sunt acolo, în Iran, în mod legal, este foarte utilă.”

Iranul nu are o necesitate geopolitică presantă de a dezvolta arme nucleare şi asta face posibilă ipoteza de a ajunge la un acord cu Teheranul – a mai declarat Blix. Dar asta impune o abordare înţeleaptă, ceea ce statele occidentale nu reuşesc să facă în acest moment.

Iată afirmaţia lui Blix: “Aceste ţări au urmat calea diplomatică şi numai sancţiunile rămân. Vorbim despre oprirea importului de petrol şi poate de bombardament, dar eu cred că diplomaţii lor şi-au pierdut imaginaţia.”

Există încă lucruri care ar putea fi puse pe masa negocierilor cu Iranul, dar pentru asta ar trebui renunţat la un ton colonialist şi mai multă atenţie ar trebui acordată pentru partea de recompensare a eforturilor Teheranului.

De pildă – susţine Blix – SUA ar putea promite reluarea relaţiilor diplomatice, în schimbul înţelegerii bilaterale.

Sau israelienii ar putea să scadă numărul armelor lor nucleare, în schimbul stopării îmbogăţirii uraniului în Iran, alăturându-se Arabiei Saudite, Egiptului şi Turciei la acţiunea de neproliferare nucleară.

Blix a explicat ultima sugestie: “Asta este ceea ce numim o zonă liberă de arme nucleare, în Orientul Mijlociu. Eu cred că acesta este obiectivul de atins, dar dacă l-aş menţiona azi, ei ar râde de mine.”

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~