Robotul care imită un pui de focă (VIDEO)

După cum informează Agerpres, în ţara tehnologiilor de vârf, roboţii vin în ajutorul celor afectaţi de cutremurul şi tsunamiul care au devastat coasta de nord-est a Japoniei, la 11 martie anul trecut.

Paro, robotul care imită un pui de focă cu blană albă şi ochi negri, înmoaie inimile copiilor şi adulţilor din oraşul Kesennuma (prefectura Miyagi), unde a fost utilizat pentru tratamentul antistres şi al depresiei de care suferă mulţi supravieţuitori ai catastrofei, care s-a soldat cu 15.854 de morţi şi 3.276 de dispăruţi.

paro

Robotul automatizat din pluş este pus la dispoziţia locuitorilor unei aşezări temporare de case din prefabricate care a fost instalată în stadionul din acest oraş, ale cărui cartiere au fost distruse de tsunami.

Kesennuma este un important sat de pescari de ton şi de rechini din prefectura Miyagi. Paro scoate sunete ascuţite, lasă capul în jos, închide ochii şi îşi mişcă aripioarele când este mângâiat. Răspunde de asemenea la sunete. Este important ca cei evacuaţi să poată comunica. Sperăm ca Paro să-i ajute. Într-o casă de prefabricate este greu să ţii o mascotă. Iar Paro le oferă acest sentiment de afecţiune. Asta afirmă Kazuhiro Kojima, cercetător la Institutul de Ştiinţă şi Tehnologii Avansate din Tsukuba (la 70 de km de Tokio), unde a fost dezvoltat robotul.

După cutremurul de la Kobe (capitala prefecturii Hyogo), din 1995, s-a înregistrat o puternică creştere a cazurilor de depresie şi de tulburări mentale, cauzate în principal de pierderea locuinţei. Situaţia se repetă acum, potrivit experţilor. Comunităţile s-au scindat şi mulţi bătrâni, smulşi din mediul lor, suferă de anxietate şi depresie, astfel încât sinuciderile şi cazurile de demenţă senilă au crescut.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~