S.U.A. nu cedează la presiunile Rusiei privind sistemul antirachetă

E. T.

Ellen Tauscher a fost mandatată ca, în numele Departamentului de Stat, să precizeze că la viitoarele discuţii din Rusia, privind instalarea scutului antirachetă în Europa, Statele Unite sunt decise să îşi menţină poziţia deja cunoscută. În pofida opoziţiei Moscovei.

Conform agenţiei France Presse, în capitala Rusiei se va derula o reuniune de două zile, la care vor avea reprezentanţi 50 de ţări.

M.C.

Suplimentar, a făcut precizări şi Madelyn Creedon, asistentul secretarului apărării pentru probleme strategice globale, ale cărui mesaje indică determinarea S.U.A. de a nu ceda un milimetru în faţa tânguielilor Federaţiei Ruse:

“Statele Unite sunt şi rămân angajate să pună în aplicare sistemul de apărare antirachetă, în toate cele patru faze. Şi acest lucru l-am exprimat foarte clar. Am mai comunicat, de asemenea, extrem de limpede, că nu vom accepta nicio limitare a numărului sau capacităţilor acestor sisteme.” Acest ultim enunţ se referea la viitoarea desfăşurare de rachete de interceptare în state ex-socialiste – azi pilonii de bază ai apărării NATO, la flancul de est -, precum România şi Polonia.

Ellen Tauscher a reamintit jurnaliştilor că, într-un an electoral, precum 2012, în ambele state, cel mai realist pas, convenit de Obama cu Medvedev, este ca experţii americani şi ruşi să se străduiască a înţelege mai bine poziţia celeilalte părţi.

De reţinut că aceste luări publice de poziţie survin, deloc întâmplător, cu câteva zile înainte de ceremonia preluării prerogativelor prezidenţiale, la Kremlin, de către Vladimir Putin. Un lider rus care va trebui să accepte, vrea nu vrea, că sunt decizii pe care nu le poate schimba, oricâte declaraţii ameninţătoare ar face.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~