Este timpul să ne concentrăm pe construirea naţiunii – acasă

MESAJUL PREŞEDINTELUI BARACK OBAMA
__________________________________

În această săptămână, am călătorit în Afganistan, pentru a mulţumi trupelor noastre, care servesc ţara departe de casă, şi ca să semnez un acord istoric, ce ne va ajuta să încheiem misiunea noastră şi să punem capăt războiului.

În calitate de comandant-şef, nimic nu este mai onorant şi reconfortant pentru mine, decât şansa de a petrece ceva timp cu trupele noastre. La Baza Aeriană Bagram , am vizitat pe unii dintre oamenii noştri deosebiţi – bărbaţi şi femei în uniformă. Le-am mulţumit pentru serviciul lor extraordinar. Şi le-am făcut cunoscut că America onorează sacrificiul lor.

B.O.-B.A.B.

Ca urmare a vitejiei şi dăruirii lor, valul războiului s-a diminuat în Afganistan. Am preluat iniţiativa acţiunilor, de la talibani. Am construit puternice forţe de securitate afgane. Am demantelat conducerea al-Qaida. Şi, cu un an în urmă, trupele noastre au lansat operaţiunea care l-a ucis pe Osama bin Laden. Scopul pe care l-am stabilit – de a învinge Al-Qaeda, şi a anihila orice şansă a sa de a se reconstrui – este realizat.



Datorită progreselor pe care le-am făcut, am fost în stare să semnez un acord istoric între Statele Unite şi în Afganistan, care defineşte un nou tip de relaţii între ţările noastre – un viitor în care afganii sunt responsabili pentru securitatea naţiunii lor, şi noi construim un parteneriat egal între două state suverane; un viitor în care războiul se termină, şi începe un nou capitol.

Sacrificiile enorme ale bărbaţilor şi femeilor în uniformă, nu sunt încheiate.

Dar multe dintre trupele noastre vin deja acasă. Anul trecut, am retras 10.000 de militari americani din Afganistan. Alţi 23.000 vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul verii. Aşa cum coaliţia noastră a fost de acord, până la sfârşitul anului 2014, afganii vor fi pe deplin responsabili pentru securitatea ţării lor.

Şi aşa şi trebuie să fie. Pentru că, după mai mult de un deceniu de război, este timpul să ne concentrăm pe construirea naţiunii aici, acasă.

Cum cea mai nouă generaţie revine din străinătate, trebuie să ne întrebăm: la ce fel de ţară vor reveni?

Va fi o ţară în care un număr mic de americani o vor duce foarte bine, în timp ce un număr tot mai mare de abia supravieţuiesc?

Sau va fi o ţară in care toată lumea primeşte o şansă corectă, toată lumea participă echitabil, şi toată lumea respectă acelaşi set de reguli – o ţară, cu posibilităţi demne de trupele care ne protejează?

America a răspuns la această întrebare înainte.

Bunicul meu, un veteran al Armatei lui Patton, a primit şansa de a merge la colegiu. Bunica mea, care a lucrat pe o linie de asamblare a bombardierelor, a fost parte a unei forţe de muncă care a dovedit că poate realiza cele mai bune produse de pe Pământ.

Ei au contribuit la o poveste de succes, pe care fiecare american a avut şansa de a o împărtăşi, promisiunea americană de bază, că dacă munceşti din greu, ai putea reuşi destul de bine pentru a întemeia o familie, a stâpâni o casă, a trimite copiii la facultate, şi a economisi puţin pentru perioada vieţii de pensionar.

Menţinerea vie a acestei promisiuni este problema definitorie a timpului nostru. Dar aceasta înseamnă a face alegeri responsabile.

Nu cred că ar trebui să acordăm prioritate unor lucruri, precum mai multe reduceri de impozite pentru milionari, în timp ce tăiem tipurile de investiţii care au construit o clasă de mijloc puternică.

De aceea am solicitat Congresului de a lua banii pe care nu îi mai cheltuim la război, ca să folosim jumătate din sumă pentru a achita datoria noastră, şi pe cealaltă jumătate pentru a reconstrui America.

Pentru că trebuie să creăm mai multe locuri de muncă.

Să avem mai mulţi studenţi.

Să generăm mai multă energie curată.

Mai mulţi antreprenori cu idei de mare viitor, doar în căutarea loviturilor lor, de succes.

Am ajuns să investim în lucruri cum ar fi educaţia şi cercetarea medicală.

Trebuie să construim reţele noi de transport, mai rapide şi reţele de comunicare.

Şi trebuie să asigurăm îngrijirea şi beneficiile pe care veteranii noştri le-au câştigat, astfel încât să îi servim pe ei aşa cum ei ne-au servit pe noi!

De fiecare dată când am privilegiul să mă întâlnesc cu trupele noastre, sunt impresionat de curajul lor, de angajamentul lor, de altruismul lor, şi de munca lor în echipă.

Ei au ceva să ne înveţe!

Revenirea din cea mai gravă criză economică, după Marea Depresiune este o lucrare în curs de desfăşurare -, dar, dacă vom urma exemplul lor, atunci nu am nicio îndoială că vom păstra promisiunea făcută acestei ţări, de a proteja libertăţile pe care le preţuim, şi de a lasă copiilor noştri o Americă care este construită pentru a dura.

Dumnezeu să vă binecuvânteze, şi să aveţi un weekend minunat.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~