John McCain – ciupit de ţânţarul Dmitri Rogozin (video)

Episodul 1:

Citesc în presa de la Chişinău că “autoritățile americane vor ajuta Republica Moldova prin abrogarea amendamentului Jackson-Vanik, iar Uniunea Europeană – prin începerea negocierilor oficiale cu privire la aderarea Republicii Moldova la spațiul european.” Sunt cuvintele senatorului american, John McCain, rostite miercuri, la Universitatea din Vilnius.

M.C.

El a mai afirmat că “în Republica Moldova, Alianţa pentru Integrare Europeană a ales recent un preşedinte, după 917 de zile fără șeful statului. Totodată, atât guvernul, cât şi parlamentul continuă să lucreze împreună, pentru a consolida reformele democratice şi economice şi a trasa o cale spre Europa. Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană trebuie să continue în a ajuta la fortificarea acestui progres. La rândul nostru, în cele din urmă, vom ajuta Republica Moldova prin abrogarea amendamentului Jackson-Vanik, iar aliaţii noştri europeni prin începerea procesului oficial de negocieri cu privire la aderarea Republicii Moldova la spațiul european”.

Episodul 2

Vicepremierul rus şi reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, tot mai comicul Dmitri Rogozin, fiind lipsit probabil de obiectul muncii, având prea mult timp liber, sau fiind cu mintea odihnită – cum se întâmplă când nu ai necazuri reale de surmontat – a comentat pe pagina sa de Facebook declaraţia lui John McCain, ce a promis că SUA va susține Al Doilea Stat Românesc, în procesul de integrare europeană, iar în relaţia bilaterală va milita pentru abrogarea amendamentului Jackson Vannik. Până la finele anului în curs.

D.R.

Pripit, coleric şi lipsit de logică, gospodin Rogozin scrie voit ironic:

“Unde? În Uniunea Europeană? D-voastră, domnule senator, nu ați confundat nimic?” Asta ca şi cum McCain ar fi confundat UE cu SUA, ceea ce, dacă recitiţi declaraţia de mai sus, nu este deloc cazul.

Aş reaminti faptul că atunci când McCain face o declaraţie, pe o problemă majoră de politică externă sunt de luat în calcul două lucruri. Aceasta survine după o consultare amiabilă anterioară a locatarului principal, de la Casa Albă. Şi se concretizează în perioada următoare. A se vedea evoluţia situaţiei din Libia, cu finalul cunoscut, dar anticipat de McCain.

În ce-l priveşte pe Rogozin, viaţa a dovedit că nu este decât o maşină de zgomote, pentru fundalul sonor al unei piese de teatru mai degrabă comică, decât dramatică.

Un proverb rus susţine că: Lupul nu se teme de câine, dar nici nu-i place când îl latră.

În cazul de faţă, McCain fiind lupul…

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~