F-22 Raptor creează probleme piloţilor (video)

Marţi, 15 mai, Leon Edward Panetta, secretarul american al apărării a decis limitarea zborurilor, cu avioanele de luptă F-22 Raptor, şi a dispus ca Forţele Aeriene să instaleze, de urgenţă, un sistem automat de rezervă, cu oxigen, pentru piloţi, la toate aeronavele operaţionale de acest tip. Această informaţie a fost furnizată presei, de peste Ocean, de George Little, purtător de cuvânt al Pentagonului.

080116-F-7049H-005

Cele mai noi sisteme de oxigen vor fi supuse testelor de zbor, prin noiembrie, fiind apoi instalate în decembrie şi verificate conform procedurilor standard în ianuarie 2013, la 10 avioane planificate pe lună. În plus, Forţele Aeriene Americane vor autoriza zboruri, cu acest tip de avion, doar în apropiere de un “loc de aterizare proxim”, pentru ca piloţii să poată ateriza rapid cu aeronavele, în cazul în care au dificultăţi cu sistemele lor de oxigen.

Panetta a mai dispus ca Forţele Aeriene, Forţele Navale şi NASA să îi prezinte rapoarte lunare privind misterioasa defecţiune a instalaţiei de oxigen, de pe F-22 şi îmbunătăţirile aduse, pentru siguranţa piloţilor.

Cel puţin 12 piloţi au raportat simptome de hipoxie, începând din luna aprilie 2008. Mai mult, echipajele de la sol, pentru F-22, au raportat, de asemenea, simptome asemănătoare. Un pilot a murit din această cauză, a problemelor de respiraţie, deşi, oficial, decesul său este atribuit unei erori de pilotaj. Unii experţi cred că problema nu este de sufocare, ci mai degrabă faptul că se simt, în aerul cabinei, emanaţii de gaze ale uleiului de motor, ce contaminează sistemul de aerisire a avionului F-22.

Pentagonul apreciază F-22, ca unul dintre cele mai avansate avioane proiectate vreodată. Acesta este, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe avioane cumpărate, deoarece costă între 137 milioane $ şi 678 milioane dolari. Funcţie de echipamentele suplimentare.

Chiar dacă au fost probleme precum acelea cu oxigenarea piloţilor, F-22 rămâne un avion de luptă extrem de util în panoplia Forţelor Aeriene Americane.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~