SECRETELE ŞOIMULUI GLOBAL/GLOBAL HAWK (VIDEO)

*O investiţie necesară pentru securitatea naţională a României.

G.H.

NATO va achiziţiona un Sistem de Supraveghere a Alianţei (AGS), capabil să ofere comandanţilor imaginea de ansamblu a situaţiei reale din teren.

Operaţiunea aliată “Protectorul Unificat”, derulată, recent, de Alianţa Nord-Atlantică în Libia, a reliefat importanţa utilizării unor capacităţi adecvate, precum AGS, pentru protejarea civililor nevinovaţi, contra atacurilor armate ale forţelor loiale fostului dictator libian.

Din această perspectivă nu este deloc o noutatedecât pentru opinia publică din România, prostită zilnic de o presă vulgară, total dezinteresată de aspectele de securitate naţională, conform unei operaţiuni psihologice subtile, a unor forţe antiromâneşti, interesate de subminarea încrederii românilor în propriile forţe şi în şansa apartenenţei lor la comunitatea euroatlanticăfaptul că un grup de state aliate vor să achiziţioneze cinci vehicule aeriene fără pilot (UAV), împreună cu staţiile de control şi comandă necesare a funcţiona la sol.

Atenţie: NATO va opera cu dronele respective şi le va asigura întreţinerea în numele tuturor celor 28 de aliaţi.

Sistemul AGS – implicit avioanele fără pilot – este de aşteptat să fie achiziţionat de către 13 aliaţi – Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, România, Slovacia, Slovenia şi Statele Unite ale Americii.

Dronele vor fi puse la dispoziţia Alianţei în perioada 2015-2017.

Deţinerea şi activarea – de către Cartierul General al NATO – a capacităţilor AGS va permite Alianţei să supravegheze 24 de ore din 24, zone largi de teren, de la mare altitudine, indiferent de condiţiile atmosferice şi de vizibilitate.

Astfel vor fi detectate toate obiectele zburătoare şi vor fi asigurate imagini de mare claritate a unor obiective terestre, civile, militare sau neindentificate până la momentul survolului.

Locul principal de operare, pentru AGS, va fi la Baza Aeriană Sigonella din Italia.

Aceasta va servi unui scop dublu:

1. centru comun al NATO pentru informaţii, supraveghere şi recunoaştere, bază de date de implementare şi de exploatare,

2. centru de instruire.

Aşa cum avionul NATO – pentru avertizare timpurie şi control -AWACS -, monitorizează spaţiul aerian al Alianţei Nord-Atlantice,

AGS va fi apt să observe ceea ce se întâmplă pe suprafaţa pământului.

Astfel, generalii aliaţi vor cunoaşte situaţia din teren înainte,
în timpul şi,
dacă este necesar, după fiecare operaţiune a forţelor Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic.

AGS răspunde unuia dintre angajamentele majore ale Summitului NATO de la Lisabona.

Şeful statului român a confirmat determinarea României, de a participa la întărirea capacităţii de luptă a NATO, prin alăturarea sa altor 12 state aliate, care vor cheltui trei miliarde de euro, pentru a achiziţiona şi a opera în comun cinci avioane fără pilot – concepute de americani.

Un avion de recunoaştere, fără pilot, de tip Global Hawk/Şoimul Global, fabricat de compania americană Northrop Grumman, oferă imagini de înaltă rezoluţie, penetrând nori de acoperire şi furtuni de nisip.

Şoimul Global -ca o platformă de mare altitudine, pentru supraveghere şi securitate – survolează circa 103.600 de kilometri pătraţi/zi.

Global Hawk colectează informaţii utile forţele aliate în cadrul operaţiunilor militare din întreaga lume.

ŞOIMUL GLOBAL/GLOBAL HAWK permite:

1. direcţionarea mai precisă a forţelor şi mijloacelor proprii contra inamicului,

2. o mai bună protecţie a forţelor aliate, prin intermediul capabilităţilor de supraveghere superioare.

Costurile Global Hawk?

Aproximativ 35 milioane $, pentru procurarea unei drone.

Cu alte facilităţi incluse, preţul poate ajunge la 218 milioane $.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~