“Apărarea antirachetă poate fi o zonă de cooperare cu Rusia” (video)

Preşedintele Barack Obama aruncă o minge de fotbal (american) pe terenul de la Soldier Field/Câmpul Soldatului, după cina de lucru a NATO, în Chicago, Illinois, pe 20 mai, 2012.
Fotografie de Pete Souza

P.B.O.

Din afirmaţiile preşedintelui Barack Obama, la conferinţa de presă dedicată rezultatelor Summit-ului NATO din Chicago:

– Acesta a fost o acţiune mare, la care au vorbit aproximativ 60 de lideri mondiali, ca să nu mai spunem de alţi oameni, care şi-au exercitat libertatea de exprimare şi de întrunire, chiar libertăţile pe care alianţa noastră le apără.

– NATO a fost piatra de temelie a securităţii comune, a libertăţii şi prosperităţii pentru aproape 65 de ani. Una care nu doar a durat. Ci a prosperat, deoarece naţiunile noastre sunt mai puternice atunci când suntem împreună. Am văzut asta, desigur, cel mai recent în Libia, unde NATO a acordat capacităţile pe care nimeni altcineva din lume nu le are.

– Ca preşedinte, una dintre priorităţile mele, de politică externă, a fost de a consolida alianţele noastre, inclusiv NATO, şi asta este exact ceea ce am făcut. Cu doi ani în urmă, la Lisabona, am luat măsuri în mai multe domenii, care sunt critice pentru viitorul alianţei noastre şi am promis că, în Chicago, vom face mai mult. În ultimele două zile, asta am şi făcut.

– În primul rând, am ajuns la un acord privind o serie de măsuri de consolidare a capacităţilor Alianţei de apărare în următorul deceniu. În conformitate cu conceptul strategic am fost de acord la Lisabona – conform scopului nostru de a îndeplini articolul 5, angajamentul nostru pentru securitatea noastră colectivă -, am convenit să achiziţionăm o flotă de aeronave pilotate de la distanţă/drone, să consolidăm serviciile de informaţii, supraveghere şi cercetare. Am fost de acord să continuăm patrulele aeriene în spaţiul aliaţilor noştri baltici, care reflectă angajamentul nostru ferm la apărarea colectivă. Am convenit, de asemenea, pe o combinaţie de forţe convenţionale, nucleare şi de rachete de apărare antirachetă de care avem nevoie, şi mai important, am fost de acord cu privire la modul de a plăti pentru ele, care include punerea în comun a resurselor noastre, în aceste vremuri economice dificile.

– Acţionăm mai departe cu apărarea antirachetă, şi am convenit că NATO declară o capacitate interimară pentru sistem. Contribuţia Americii la acest efort va fi o abordare în etape, în domeniul apărării europene antirachetă. Şi vreau să felicit pe aliaţii noştri, care şi-au asumat şi joacă un rol de lider în domeniul apărării antirachetă. Radarul nostru de apărare, în Turcia, va fi plasat sub controlul NATO. Spania, România şi Polonia au fost de acord să găzduiască active cheie ale Statelor Unite. Olanda va moderniza radare, şi aşteptăm contribuţii şi de la alţi aliaţi.

Deoarece acest sistem nu are ca scop şi nici nu subminează descurajarea strategică a Rusiei, voi continua să cred că apărarea antirachetă poate fi o zonă de cooperare cu Rusia.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~