GEORGIA: Hillary Clinton reafirmă sprijinul american

Marţi, 5 iunie, secretarul de stat Hillary Clinton a vizitat Georgia. Un semnal clar, pentru Moscova, că această ţară este susţinută în eforturile sale de a continua pe calea reformelor democratice. Intenţia administraţiei Obama este de a creşte prezenţa Statelor Unite în Georgia şi de a menţine sprijinul politic pentru preşedintele Saakashvili, neagreat de liderii ruşi.

G.1

Hillary Clinton a reiterat punctul de vedere american, conform căruia Georgia, pentru a deveni un stat membru al NATO, trebuie să organizeze alegeri parlamentare competitive şi să materializeze reforme democratice.

PTI5_7_2012_000080A

Interesant este faptul că vizita are alte semnificaţii pentru Andrei Kortunov, preşedintele Fundaţiei Eurasia:

“SUA are alegeri prezidenţiale peste câteva luni. Astfel, fiecare vizită, efectuată în străinătate de către un oficial american are nu doar motive strategice, ci şi politice. Din primele zilele ale instalării sale în funcţie, Barack Obama a fost acuzat de trădarea intereselor Georgiei şi a deranjat prea mult cu relaţiile sale cu Moscova, iar acestea au devenit unul dintre subiectele campaniei prezidenţiale în curs de desfăşurare. Având în vedere acest lucru, democraţii trebuie să dovedească că politica Statelor Unite nu s-a schimbat şi că ţara continuă respectarea principiilor tradiţionale, fiind loială aliaţilor săi din Caucazul de Sud. Această vizită ar putea fi folosită, de către preşedintele Mihail Saakaşvili, ca să întărească influenţa sa în ţară, pe fondul activităţii crescute a forţelor de opoziţie.”

Doamna Clinton a mai declarat că Statele Unite se opun ocupaţiei ruse de pe teritoriul georgian, referirea sa vizând prezenţa contingentelor militare ale Rusiei, pe teritoriile Abhaziei şi Osetiei de Sud.

În opinia lui Valeri Korovin, liderul Centrului rus de Expertiză Geopolitică, “americanii nu renunţă la ideea de a folosi Georgia pentru a… submina stabilitatea în Caucaz. Scenariul 2008 este probabil să se repete.”

O concluzie tipică mentalităţii de stat asediat, promovată, cu încăpăţânare, dar nu şi luminare politică, de preşedintele Vladimir Putin.

Numai aşa se poate explica concluzia analiştilor ruşi, cei pro-Kremlin: dacă forţele militare occidentale invadează Iranul şi Siria, Georgia ar putea deveni o rampă de lansare pentru atacuri contra Abhaziei şi Osetiei de Sud.

Două republici marionetă, aflate sub umbrela ocupaţiei militare ruse, nerecunoscute de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Cât va rămâne actualul preşedinte rus la putere, orice vizită, a unui oficial american, într-una dintre fostele republici sovietice va fi privită ca un atac la stabilitatea Rusiei. “Ursul” agresor fiind astfel victimizat, pentru păcălirea celor care l-au votat pe Putin, din naivitatea credinţei că numai o mână forte, nu o soluţie democratică, le poate aduce liniştea şi prosperitatea visate.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~