RUSIA: 67% dintre ruşi cred că Putin ar trebui să discute cu opoziţia

Caricatură publicată la Moscova: umbra fostului preşedinte al Libiei, urmată, la vâslele aceleiaşi bărci, de ex-şeful statului egiptean, de actualul preşedinte al Siriei şi de liderul de la Kremlin

P.

Un sondaj realizat de Centrul Independent Levada arată că 38 la sută dintre ruşi sunt împotriva legii privind protestele, pe care preşedintele Vladimir Putin ar putea să o semneze pe 8 iunie, şi două treimi cred că liderul rus trebuie să intre în dialog cu forţele de opoziţie.

Proiectul de lege, care creşte amenzile până la 300.000 de ruble/9.000 dolari pentru persoanele fizice ce încalcă normele de organizare a adunărilor publice, a trecut prin forul legislativ miercuri, acum fiind nevoie doar de semnătura preşedintelui, pentru a deveni lege.

Într-o ţară unde venitul mediu anual este cu câteva sute de dolari mai puţin decât amenda maximă, proiectul de lege a devenit un subiect controversat.

Doar 17 la sută dintre cei intervievaţi – în cadrul sondajului menţionat – aprobă sancţiunile ce urmează să fie adoptate, în timp ce 26% au afirmat că amenzile au constituit o idee bună, dar cele propuse prin lege sunt prea mari.

Aproximativ 70 la sută dintre ruşi au auzit despre mitingul opoziţiei din 6 mai, care s-a încheiat cu o violenţă generată atât de demonstranţi, cât şi de poliţie. Aspect ce a determinat crearea acestei legi.

46% au declarat că reacţia poliţiei, la dezordinile publice, a fost prea aspră, iar 4% au spus că poliţia a acţionat “prea moale”.

Sondajul a relevat că 67 la sută dintre ruşi cred că Putin ar trebui să intre într-un dialog cu protestatarii opoziţiei, dar 45% au spus că s-au gândit că el va încerca să elimine protestele opozanţilor.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~