SIRIA: Ryad Hejab va fi succesorul preşedintelui Assad?

Ceea ce iniţial părea, la Damasc, o manevră de aburire a opoziţiei siriene – aici fiind vorba de decretul prin care preşedintele Assad l-a însărcinat pe Ryad Hejab să formeze un nou guvern – are, după doar câteva zile, o altă semnificaţie.

După cum transmite agenţia de presă Reuters, Rusia ar accepta o tranziţie de putere în Siria, după modelul aplicat în Yemen, conform declaraţiei unui diplomat rus, care a emis joi o asemenea variantă. A fost ultima dintr-o serie de declaraţii ce aparent vizează distanţarea Kremlinului de preşedintele Bashar Assad.

Diplomatul a mai afirmat – indică Interfax – că soarta lui Assad “nu este o întrebare pentru noi”, ci pentru sirieni. Apoi, tot Mihail Bogdanov, ministrul adjunct de externe, a precizat că “punerea în aplicare a aşa-numitului scenariu yemenit, pentru a rezolva conflictul din Siria, este posibilă numai în cazul în care sirienii se pun de acord cu acesta. Scenariul aplicat în Yemen, a fost discutat de yemeniţii înşişi. Dacă acest scenariu este discutat de către sirieni şi este adoptat de către ei, nu suntem împotriva sa.”

Ideea de a folosi formula aplicată în Yemen, este ultima incercare de a depăşi un impas existent în Consiliul de Securitate al ONU. După un an de proteste în masă, împotriva regimului său autocratic şi creşterea anarhiei armate, preşedintele yemenit Ali Abdullah Saleh a cedat puterea, în luna februarie, vicepreşedintelui său.

Într-un semn de presiune în creştere asupra Rusiei, secretarul american de stat Hillary Clinton a trimis joi, la Moscova, un înalt oficial din Departamentul de Stat, specializat pe realităţile din Siria, Fred Hof. Ministerul rus de Externe şi ambasada SUA la Moscova au refuzat să comenteze vizita.

Clinton a mai declarat miercuri, la o reuniune organizată la Istanbul, cu emisari ai naţiunilor occidentale şi arabe, că o strategie de tranziţie în Siria trebuie să includă transferul complet de putere a lui Assad.

Nic6101810

Nu ar fi exclus ca tocmai premierul desemnat, Ryad Hejab, să devină succesorul interimar al preşedintelui Assad.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~