IRAN: Cui duce grija Teheranul?

P.T.

Telejurnalul televiziunii oficiale PRESS TV acordă o atenţie, iniţială, situaţiei din Bahrain, unde serviciul secret iranian nu a reuşit răsturnarea liderilor pro-Arabia Saudită.

Apoi sare în Europa, taman în inima Spaniei, pentru a semnala declinul băncilor internaţionale din această ţară, depunctate în contextul crizei economice recunoscută de guvernul de la Madrid.

Turul de orizont continuă cu un popas în Libia, unde o maşină a consulatului britanic, din Benghazi, a fost atacată cu o lovitură de aruncător de grenade. Un atac similar fiind executat anterior asupra unor birouri americane, din acelaşi oraş.

Lupa se mută brusc pe soarta prinţului saudit Nayef, despre care se presupune că ar fi bolnav de cancer.

Apoi, exigentă, PRESS TV aterizează la Londra, unde ex-premierul Gordon Brown a depus mărturie în procesul intentat de autorităţi lui Rupert Murdoch.

Ca în tenisul de câmp, sumarul jurnalului continuă cu un subiect de pe malul sudic al Mării Mediterane, unde protestatari palestinieni au cerut eliberarea conaţionalilor lor – cei închişi în închisori israeliene.

Urmează un salt imaginar în Azerbaidjan, unde un trimis al PRESS TV a fost încarcerat de autorităţile locale, sub acuzaţia că ar fi deţinut droguri, deşi poliţia azerbaidjană nu a făcut decât să admită… false mărturii pentru a pune după gratii un reporter pro-Islam.

Bomboana pe coliva acestui jurnal este un general iranian de brigadă, taman ministrul apărării, care a fost scos la filmare, în aer liber, pentru a nega alegaţiile – considerate iraţionale şi nerealiste – conform cărora Iranul derulează activităţi nucleare la cazarma Parchin, de lângă Teheran.

În acest mod, telespectatorii iranieni nu pot decât să fie fericiţi că trăiesc într-o ţară lipsită de probleme similare celor rezumate în imaginile de mai jos. Amară ipocrizie, nu-i aşa?

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~