THINK TANK: Discurs valabil şi în România

Preşedintele Barack Obama uitându-se la produse de patiserie, pe timpul unei escale la magazinul de panificaţie Kretchmar, în Beaver, pe 6 iulie 2012.
Fotografie de Pete Souza

B.O.

MESAJUL SĂPTĂMÂNAL AL PREŞEDINTELUI

Salut, pe toată lumea. Sunt aici, în Ohio, unde am petrecut ultimele zile stând de vorbă cu oamenii despre provocarea noastră centrală, în ţară – nu doar recuperarea tuturor locurile de muncă pierdute, la recesiune, dar şi recuperarea securităţii economice, pe care atât de mulţi americani au pierdut-o în ultimul deceniu.

Misiunea noastră nu este doar de a reîntoarce oamenii înapoi la muncă, ci şi aceea de a reconstrui o economie în care locul de muncă este plătit, o economie în care toţi cei ce lucrează din greu au şansa de a merge mai departe.

De luni de zile, am făcut apeluri la Congres pentru a aproba mai multe idei de bun-simţ, care ne vor ajuta să facem asta. Şi vineri am semnat un proiect de lege, care va face două lucruri pentru poporul american.

În primul rând, va păstra mii de muncitori în construcţii, la locurile lor de muncă, pentru refacerea infrastructurii naţiunii noastre.

În al doilea rând, va menţine ratele dobânzilor, la creditele pentru studenţi, la nivelul actual, fără a se dubla în acest an -, situaţie care ar fi lovit mai mult de şapte milioane de studenţi, cu aproximativ o mie de dolari mai mult, pe plăţile lor de împrumut.

Aceste măsuri vor face o diferenţă reală, în vieţile a milioane de americani. Dar, ca să nu fac nicio greşeală: avem de făcut mult mai mult.

Industria construcţiilor a fost lovită cu brutalitate, din greu atunci când s-a spart bula… locuinţelor. Deci, nu este suficient doar a menţine muncitorii din construcţii, la locurile lor de muncă, pentru a materializa proiecte, care erau deja în curs de desfăşurare.

De luni de zile, am apelat la Congres, ca să ia jumătate din banii pe care nu-i mai cheltuim în război şi să-i utilizăm pentru a face lucruri de consolidare a naţiunii, aici, la domiciliu.

Sunt de construit drumuri şi poduri şi reţele fără fir. Şi acolo sunt sute de mii de muncitori, în construcţii, gata să o facă.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru studenţii noştri. Proiectul de lege menţionat este vital pentru milioane de elevi şi familiile acestora. Dar nu este suficient, pentru a menţine doar ratele, la împrumuturile pentru studenţi, la nivelul actual, fără dublare.

De luni de zile, am făcut demersuri, la Congres, pentru a reforma şi a extinde ajutorul financiar, care este oferit studenţilor.

Le-am cerut legislatorilor să ne ajute să dăm, la două milioane de americani, oportunitatea de a învăţa abilităţile utile afacerilor în zona lor, pe care le căutau, acestea derulându-se acum prin parteneriate între colegii comunitare şi angajatori.

În America, un învăţământ superior nu poate fi un lux rezervat doar pentru câţiva privilegiaţi.

Este o necesitate economică, pe care fiecare familie de americani ar trebui să şi-l poată permite.

În cele din urmă, vreau să mulţumesc fiecărui american care şi-a făcut timp pentru a sta jos şi a scrie o scrisoare, a tasta un e-mail, a efectua un apel telefonic sau a trimite un tweet – sperând că vocea dumneavoastră va face o diferenţă.

Eu vă promit – vocea dvs. face toată diferenţa.

Şi, atâta timp cât am privilegiul de a fi preşedintele vostru, vocea dumneavoastră va fi auzită în Casa Albă!

Vă mulţumesc şi să aveţi un weekend minunat.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~