ASIA CENTRALĂ: Rusia îşi pierde aliaţii

U.

Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă/Организация Договора о Коллективной Безопасности/The Collective Security Treaty Organization/ CSTO, de multă vreme o sursă de mândrie pentru Rusia, se destramă la… cusături, scrie, cu har, Alexander Golts, într-un articol menit a semnala un fapt primit cu iritare la Moscova.

Cu două săptămâni în urmă, Uzbekistan a anunţat, la sediul menţionatei organizaţii, din capitala Federaţiei Ruse, că s-a retras din acest bloc militar.

Ulterior şi Tadjikistanul a declarat că va urca chiria anuală, pentru contractele de leasing, ale bazei militare utilizate de Moscova, în această ţară, la suma de 230 milioane dolari, o creştere de aproximativ zece ori! Câteva zile mai târziu, Kârgâzstan, a anunţat că va ridica chiria pentru bazele ruse aflate acolo.

A.C.

Cum din organizaţia amintită fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârghistan, Tadjikistan şi Uzbekistan – altfel spus “şapte şalvari mititei”, Putin se mai poate baza doar pe… trei, dintre ei. Praful şi pulberea pe toba imperială post-sovietică…

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~