ARMISTIŢIUL NECESAR

Litografie de A. Paul Weber: Pax vobiscum

P.V.

Cu câţiva ani în urmă am asistat, în Germania, la un exerciţiu, colectiv, de antrenare, a unor experţi europeni, în politica de securitate internaţională, veniţi din toate colţurile bătrânului continent. Scenariul pornea de la ipoteza că, fiecare dintre ei, juca un rol în Consiliul de Securitate al ONU, unul evident mimat.

Situaţia de criză era creată, ipotetic, în Georgia, supusă unor atacuri teroriste succesive, începând cu aruncarea în aer a unor porţiuni din gazoducte şi terminând – incredibil, dar adevărat – cu asasinarea preşedintelui ales, al acestei ţări.

În acest context, expertul georgian a cerut, în forumul amintit, intervenţia trupelor americane, pentru descurajarea şi stoparea atentatelor cauzatoare de mari pierderi materiale şi umane.

Surpriza, pentru toţi participanţii, a fost că profesorul american de geopolitică – care conducea exerciţiul – i-a sugerat georgianului să reformuleze solicitarea sa, astfel încât trupe comune americano…ruse să acţioneze contra formaţiunilor teroriste marcate în scenariu.

Lecţia de învăţat?

DACĂ DORIŢI, PUTEŢI CITI CONTINUAREA EDITORIALULUI APĂSÂND AICI!

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~