VASILE SIMILEANU – dialog cu ambasadorii Irakului şi Iranului

GEOPOLITICA - VASILE SIMILEANU

Vasile Simileanu a reuşit o performanţă publicistică, în nou apărutul număr 46 (2/2012) al revistei GEOPOLITICA, dedicat perspectivei geopolitice, de la Bucureşti, a regiunii Golfului. El a intervievat şi publicat dialogurile sale cu dr. Mohammed Saed Al-Shakarchi, ambasadorul irakian şi cu dr. Bahador Aminian, ambasadorul iranian.

Interviurile merită citite integral, pentru fineţea cu care cei doi diplomaţi arabi punctează interesele naţionale ale Irakului şi Iranului, în regiunea abordată. Iată două sugestive exemple:

1. dr. Mohammed Saed Al-Shakarchi: “Eu cred că Bagdadul urmează o adevărată politică în domeniul energetic şi este în curs de adoptare a unui plan geostrategic, ce ţine cont de atuurile sale interne şi în cadrul regional. În acest context, noi nu ne temen de tendinţele regionale ale Arabiei Saudite şi Iranului, nici de alte strategii, căci noi acţionăm mai degrabă de o manieră pozitivă, bazată pe cooperare şi/sau competiţie regională.”

IRAK

PARADA FORŢELOR ARMATE IRAKIENE:


__________________________________

2. dr. Bahador Aminian: “Eu nu cred că vor fi conflicte militare în zona Golfului Persic. Nicio ţară din afara acestui spaţiu, Israel sau SUA, nu are curaj să atace militar Iranul, căci acesta este pregătit să se apere. Un proverb spune “Dacă vrei să trăieşti în pace trebuie să fii pregătit de război.” Aşadar, noi, care suntem pregătiţi să ne apărăm, vom trăi în pace. Nu ne va ataca nimeni, nu va fi niciun război. Cea mai bună cale de rezolvare a tensiunilor şi problemelor ţărilor din regiune este dialogul şi pacea. Observăm că această cale este urmată pentru rezolvarea tensiunilor regiunii.”

IRAN

Cei interesaţi de această publicaţie pot suna la 0722.704.176, sau 0722.207.617.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~