EMISAR MILITAR CHINEZ, în vizită oficială la Pentagon

Cai Yingting

Cai Yingting, adjunct al şefului Statului Major General al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) din China, a ajuns luni, 28 august, 2012, în Statele Unite ale Americii, pentru o vizită oficială. El s-a întâlnit cu adjunctul Secretarului Apărării, Ashton Carter, la Pentagon. Ulterior a avut discuţii separate cu amiralul James Winnefeld, vicepreședinte al Comitetului Şefilor de State Majore, și generalul Lloyd Austin III, locţiitorul şefului de stat major al Forţelor Terestre. Vizita demnitarului chinez are loc într-un moment când tensiunile au crescut în relațiile militare bilaterale, ca urmare a sporirii numărului exerciţiilor militare iniţiate de SUA, cu o serie de ţări aliate şi partenere din zona Asia Pacific.

După cum a transmis televiziunea naţională chineză, Cai Yingting a declarat că SUA şi China trebuie să implementeze consensul găsit de preşedinţii Hu Jintao şi Barack Obama, în construirea unui nou tip de relaţii între două mari puteri. Acesta ar trebui să se bazeze pe respect mutual, egalitate şi beneficiul mutual.

Schimbul de opinii a avut în vedere şi problemele legate de Taiwan, Tibet, Marea Chinei de Sud și Insulele Diaoyu.

Carter a precizat că strategia SUA în regiunea Asia-Pacific nu vizează China și Statele Unite se așteaptă ca ambele țări să continue să fie parteneri. La rândul său, Cai a subliniat faptul că Insulele Diaoyu și insulele afiliate sunt parte integrantă a teritoriului Chinei.

diaoyut. - 2

Oficialul chinez a mai afirmat: “Am prefera să rezolvăm conflictele prin discuții și negocieri de pace. Noi respingem ferm afirmația că insulele Diaoyu intră în domeniul de aplicare al Tratatului dintre SUA şi Japonia, de cooperare reciprocă și securitate. Sperăm că SUA vor face ceva bun, pentru a menține pacea regională și o relație bună între China și SUA.”

________________________________

O navă a pazei de coastă nipone lovind un vas de pescuit chinez:

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~