GUESS WHO’S COMMING to dinner?

conferenza-valli-14-ottobre

Jurnalistul turc Rufiz Hafizoglu, de la publicaţia Trend AZ înlătură vălul iluziilor generate de decizia Marii Adunări Naţionale, din Turcia, de a acorda forțelor armate, mandatul de a efectua operațiuni trans-frontaliere împotriva Siriei, după recentele incidente de la granița dintre cele două țări.

syria-turkey-border

Cea mai mare formaţiune de opoziţie, Partidul Popular Republican consideră mandatul pentru operațiuni trans-frontaliere, sinonim cu implicarea Turciei în război. În același timp, Partidul Mișcarea Naționalistă a declarat că decizia parlamentară este foarte importantă și a fost luată în timp util.

Comparativ, un mandat similar a fost acordat, anterior, de acelaşi parlament, pentru a se desfășura operațiuni militare în nordul Irakului, împotriva organizației teroriste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Acest lucru a provocat obiecții în acea perioadă.

Diferenţa? În Irak, armata guvernului de la Bagdad nu avea decât de câştigat, din slăbirea insurgenţilor PKK. În Siria, armata executivului de la Damasc se va opune eventualei ofensive a trupelor turce.

Este necesară reamintirea faptului că victimele recentelor proiectile trase spre teritoriul turcesc sunt o mamă, prietenul acesteia şi cei trei copii ai familiei. Aspect ce implică mai degrabă o tragere precisă, decât una întâmplătoare, care nu ar exclude, până la un punct, şi o răzbunare, de ordin personal. Generată de un grup al formaţiunilor paramilitare opuse preşedintelui sirian.

Oricum, pretextul a fost creat, a generat rezoluţia amintită, a legislativului de la Ankara şi permite guvernului turc – invocând dreptul la auto-apărare – să iniţieze o operaţiune de curăţire a zonei siriene, de la graniţa comună, de insurgenţii kurzi – care au anunţat că vor primi arme de la armata siriană -, la nevoie şi de subunităţile Forţelor Armate Siriene, ce s-ar implica în acţiuni defensive.

Pentru generalii turci nu se pune problema unei acţiuni militare fără succes, pe teritoriul sirian. Raportul de forţe militare fiind net în defavoarea Siriei.

Forţele Armate Turce incluzând, conform deciziei Statului Major General, din iunie 2012, atât armata, cât şi jandarmeria plus paza de coastă – un total de 720.648 combatanţi. La care se adaugă 378.700 de rezervişti reali şi 152.200 de componenţi ai formaţiunilor paramilitare. Nivelul următor, de fortificare a braţului înarmat al Turciei fiind – conform planului de mobilizare – de 4.000.000 de luptători.

Dar forţele angrenate contra teroriştilor, de regulă kurzi, ce acţionează pe teritoriul turc şi în zonele învecinate cu Turcia, precum este cazul în Siria, vor eroda, fie şi parţial, trupele turce ce acum ar putea fi destinate unui război rapid cu armata siriană. Aceasta avea, la începutul răzmeriţei interne, 304.000 de soldaţi şi 342.500 de rezervişti. Din rândurile militarilor activi, în jur de 10.000 au pierit în confruntările sângeroase de până acum.

Dacă armata turcă va intra în Siria şi va avea acţiuni de succes, implicit imaginea generalilor de la Ankara va reveni la strălucirea avută în vremea exercitării controlului militar asupra puterii politice.

Privită de la Ankara, operaţiunea de incursiune pe teritoriul Siriei, va fi finalizată, de trupele turce, prin crearea unei zone tampon, pe pământ sirian, de către militari ai unei ţări membre NATO.

Analizată de la Damasc, zona pacificată – dorită de conducerea Turciei – pe teritoriul naţional sirian generează un precedent pentru formarea de alte zone similare, chiar de către forţele expediţionare ale altor state ale Alianţei Nord-Atlantice.

Rusia poate protesta energic, dar nu îşi poate permite crearea unui cap de pod, cu trupele sale, în jurul bazei militare navale, de la Tartus.

S. 2012

Chiar dacă un prim batalion ar fi debarcat şi ar asigura un perimetru lărgit, podul aerian prefigurat nu ar putea fi realizat, deoarece embargoul naval şi la nivelul curselor aeriene cu militari şi tehnică de luptă ar fi instituit imediat, de către NATO. Iar China este blocată de apropiata alegere a noului preşedinte al ţării.

Ochii tuturor fiind apoi spre Washinton D.C.: ce va face Casa Albă, după instituirea, de către forţa expediţionară turcă, a zonei tampon, pe teritoriul sirian?

Guess who’s coming to dinner ? Ghiciţi cine vine la cină?

__________________________________

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~