NEGRU PE ALB: Refacerea Uniunii Sovietice

vladimir-voronin-l-a-felicitat-pe-vladimir-putin-cu-prilejul-zilei-sale-de-nastere-1349616836

Vladimir Voronin, fostul preşedinte al landului românesc, dintre Prut şi Nistru i-a urat lui Vladimir Putin, alias Vova, la aniversarea a şase decenii de viaţă exact ceea ce speră nostalgicii URSS şi promite liderul de la Kremlin:

„Sunt sigur că eforturile pe care le depuneţi pentru dezvoltarea Federaţiei Ruse vor sta la baza recăpătării numelui de altă dată a ţării pe care o conduceţi, iar anii în care v-aţi aflat la conducere vor fi înscrişi în istorie cu litere de aur”.

Prima eroare a lui Voronin? Federaţia s-ar putea redenumi Uniunea… Euro-Asiatică şi nu Sovietică, nici cu toate ex-republicile cândva componente ale imperiului comunist, cu sediul la Moscova.

A doua? Eludarea adevărului că din Federaţia Rusă se vor mai desprinde şi alte entităţi statale, momentan autonome.

Iar cea mai tragică? Vladimir Putin are toate şansele să nu îşi termine al treilea mandat.

Un conflict militar, pe termen scurt, o izolare tehnologică accentuată, în condiţiile apariţiei unui nou politician, la Casa Albă, o delimitare a noului preşedinte al Chinei, de falsul tandem diplomatic Rusia-China – ultima având proiecte geopolitice ce vizează secole, nu decenii – ar întări opoziţia din Federaţia lui Putin, efectul bulgărului de zăpadă fiind previzibil. Şi ireversibil.

Altfel, în fotografie, sunt doi visători cu faţa la trecut. Unul privind, din reflex, spre liderul de la Kremlin. Care-i răspunde cu un gest de curtoazie, dar cu gândurile duse peste Ocean, unde, la Washington D.C., se reconfigurează tacit politica Statelor Unite, din următorii patru ani.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~