GENERALUL ALEXANDRU GRUMAZ CONDUCE UN NOU THINK TANK

Alexandru Grumaz - liderul CASS

Într-una din serile trecute am participat la Business Center, în apropiere de Palatul Cotroceni, la o reuniune de tip american. Când am deschis uşa, am crezut că greşisem încăperea, aceasta fiind dominată de o masă centrală, în jurul căreia un număr impozant de conaţionali puneau nu ţara la cale, ci modul în care ei pot contribui la evoluţia sa ascendentă. După brainstormingul la care am asistat, i-am solicitat liderului acestui nou nucleu ideatic şi pragmatic câteva detalii. Care v-ar putea interesa.

Centrul este o organizație non guvernamentală

CASS - va face lobby pentru România

– Domnule general Alexandru Grumaz, în calitatea dumneavoastră de lider al unui nou think tank românesc, puteţi detalia scopul pentru care a fost creat şi obiectivele pe care şi le-a propus Centrul de Analiză şi Studii de Securitate?

– Sectorul organizațiilor neguvernamentale este diversificat. Domeniul lor de activitate diferă, fiind organizații care se axează pe politică, protecția mediului, sănătate, educație, cultură, etc. Centrul de Analiză şi Studii de Securitate (CASS) va furniza articole, studii și analize privind securitatea natională, cercetări și informații geopolitice menite să contribuie la dezbaterea publică și la comunicarea între mediul militar, cel academic și societatea civilă. Centrul este o organizație non guvernamentală, structurată pe departamente, ce reunesc specialiști din aproape toate domeniile de activitate, respectiv academic, bancar, afaceri, administratie, IT și mass-media.

– Care sunt principalele activitați vizate de CASS?

-Deloc puţine! Şi aici am în vedere: organizarea de forumuri, reuniuni, sesiuni știintifice, simpozioane, colocvii, cursuri, emisiuni radio-tv., elaborarea și publicarea de lucrări specifice, în domeniul securității naționale și internaționale; realizarea și editarea de cărți, publicații periodice, pliante, afișe, broșuri, programe informatice și alte materiale informative; dezvoltarea de programe proprii și în regim de parteneriat cu autorităţile publice din țară și din străinătate; acordarea de premii, burse, alte forme de sprijin pentru călătorii de studii şi documentare în țară și în străinătate; crearea unui centru pentru documentarea si studierea problematicii în domeniul securității naționale și internaționale; tipărirea și difuzarea de lucrări specifice. Centrul va asambla, dacă putem spune așa, membrii din mediul academic cu cei din acela de bussines și va furniza expertiză, atât în mediul guvernamental, cât și în cel de afaceri.

Cea mai mare deziluzie, pentru militari

Centrul de Analiză şi Studii de Securitate (CASS) este o organizaţie non-guvernamentală

– Cu experienţa dvs. substanţială, dobândită peste Ocean, ce are în plus sau diferit acest centru, faţă de structuri similare, sau comparabile, din Statele Unite ale Americii?

– Am avut posibilitatea – dată de Ministerul Apărării -, ca să studiez în Statele Unite, la Universitatea Națională de Apărare din Washington D.C,, locul unde viitorii lideri militari și civili, din administrația americană, se pregătesc pentru funcții guvernamentale. Acolo este arealul unde mediul academic se întâlnește cu cel militar, politic și de afaceri. Prin urmare capeți o experiență unică, pe care nu o găsești în alte centre universitare. Ce am învățat acolo? Să am o perspectivă globală asupra evenimentelor geopolitice, dar și cum se fac achizițiile de tehnică militară și se utilizează resursele naționale, în sprijinul industriei de apărare. Am avut discuții cu politicieni renumiți precum Colin Powell și Newt Gingrich. L-am ascultat pe Richard Haass, președintele Consiliului pentru Relații Externe, care ne spunea nouă, militarilor, că “The most dangerous delusion is that a conflict would be either small or quick”/”Cea mai periculoasă deziluzie este că un conflict poate fi de mică intensitate și foarte rapid”. Da, poate pentru majoritatea militarilor un conflict scurt este o mare deziluzie, iar Sun Tzu ne pregătește – prin îndrumările sale -, ca să fim gata să angajăm dușmanul numai dacă suntem pregătiți. Altfel, diplomația este singura cale de urmat. Pentru noi este important să pregătim cititorii, pentru a înțelege situația actuală și viitoarele scenarii posibile. Centrul dorește să devină un loc de reflexie, dar, în același timp, o punte de legătură cu organizații similare din SUA sau Europa. Dorim să facem lobby pentru România, prin relațiile pe care le avem. Dorim să sprijinim studenții români, care merg la studii peste Ocean, fie că ei sunt civili sau militari, cu un sfat bun, o relație pe care o avem. Acestea le vor face viața mai ușoară și mai plină de satisfacții. Centrul va contribui – prin analizele și studiile geopolitice, efectuate de membrii săi și publicate online -, la înțelegerea unei lumi complexe și impredictibile, care se devoalează acum sub ochii noștri. Vom face o altfel de politică, care va sprijini acțiunile României peste hotare. De asemenea vom crea un departament de consultanță, în domeniul ciber security, unde vor participa atât companii românești cât şi străine. Un departament ce va efectua evaluări ale sistemelor IT și vor prezenta soluții tehnice, costurile fiind în funcție de soluția aleasă de beneficiar.

Un semnal pozitiv şi coerent

64827

– La finele lunii octombrie, C.A.S.S. intră în arena publică. Nu oricum, ci cu un eveniment aparte. Despre ce este vorba şi ce aşteptări aveţi, de la ceea ce ar putea fi, atunci, un moment de interes general?

– Vom organiza – sub tutela Universității de Apărare – seminarul cu titlul “Smart Defence and Defence Investment” (Smart Defence și investițiile în domeniul apărării). Conceptul Smart Defence, adoptat în cadrul Summit-ului NATO de la Chicago organizat în mai 2012, reprezintă o viziune schimbată, pe care NATO doreşte să o implementeze la nivelul tuturor statelor Alianţei, în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse. Smart Defence este un nou mod de a gândi, manifestat în sensul dobândirii, dezvoltării şi menţinerii capabilităţilor militare pentru îndeplinirea sarcinilor de bază convenite în cadrul noului concept strategic al NATO. Într-un mediu economic fluid şi dinamic, reechilibrarea cheltuielilor pentru apărare între naţiunile europene şi SUA constituie mai mult decât oricând o necesitate. Smart Defence este răspunsul NATO pentru îndeplinirea acestor cerinţe.

– Scopul manifestării menţionate?

– Este acela de a aduce clarificările conceptuale necesare instituţiilor publice cu responsabilităţi în domeniul securităţii naţionale, cât şi industriei de apărare. Şi de a transmite un semnal pozitiv şi coerent cu privire la capacităţile instituţiilor publice din ţara noastră de a gestiona aceste procese. La acest eveniment vor fi prezenţi oficiali de rang înalt ai NATO şi UE, factori de decizie din cadrul principalelor structuri guvernamentale, politico–militare, dar şi companii cu îndelungată tradiţie de parteneriat în domeniul industriei de apărare. Vă invităm să participați la un seminar deosebit.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~