ZODIA SCORPIONULUI (1)

Chiar în ziua a doua a lunii în curs, cel ce a condus Statul Major General, între 22.01.1997 şi 15.02.2000 – într-o perioadă dură, de delimitare clară de fosta mare putere, de la estul bătrânului nostru continent, şi de apropiere decisivă de Alianţa Nord-Atlantică – a împlinit 64 de ani.

Generalul Constantin Degeratu

Este vorba de generalul Constantin Degeratu.

Un profesionist militar care nu numai că nu a avut nevoie de translator, în prima sa vizită la Pentagon, dar a şi fost prelungită întâlnirea lui, cu omologul american, acesta din urmă fiind impresionat de fântâna arteziană, de idei notabile, novatoare, prezentate, cu o argumentaţie surprinzătoare de invitatul său.

Un general care, ulterior, când şi-a vizitat trupele participante la Operaţiunea Alba, pe tărâm albanez, a uimit jurnaliştii cu temeritatea sa de a nu purta casca şi de a merge printre militarii români cu fruntea liberă, în bătaia vântului, dar practic şi a gloanţelor ce oricând puteau să îl aibă ţintă, într-un teatru de operaţiuni militare supus imprevizibilului.

Ulterior, fiind nevoit de un decident civil afiliat noului preşedinte al ţării – cel cu trei mandate – a trecut în rezervă şi a plecat în Germania, unde a fost profesor la Centrul George C. Marshall, din Garmisch-Partenkirchen, în Bavaria.

În anul 2005 a fost numit, de actualul preşedinte, consilier de stat la Departamentul Securității Naționale, din cadrul Administrației Prezidențiale. Un post din care a servit cu credinţă, tact şi incisivitate, interesele armatei.

Pentru loialitatea dovedită Oştirii Române, îi urez camaradului care şi azi se uită, cu ochii minţii, la vremurile ce vor veni:

La mulţi ani frumoşi, rodnici şi cu bucuriile meritate, domnule general Constantin Degeratu!

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~