Spionajul cibernetic, mai periculos decât terorismul

După cum scrie Joseph Fitsanikis, jurnalist specializat în probleme specifice serviciilor de informaţii, un fost membru al comunității de informații al Canadei a declarat că amenințarea reprezentată de spionajul cibernetic necesită mai multe resurse, care sunt acum direcționate spre combaterea terorismului.

A DESCURAJA

Mai concret, Ray Boisvert, care s-a retras, anul trecut, din postul de director adjunct al Serviciului de Informații de Securitate pentru Canada (CSIS),

Ray Boisvert

a declarat, săptămâna trecută, că spionajul cibernetic “subminează fundamental prosperitatea viitoare a Canadei, ca națiune”.

Vorbind, vineri, la Ottawa, Boisvert a comparat spionajul cibernetic cu dezbaterea privind schimbările climatice, care a fost marcată de o serie de avertismente ignorate, din cauza “unor orbiri voite, ale unor persoane”.

Rezultatul? Nevoia de a stabili măsuri esențiale de securitate, pentru a proteja infrastructura electronică este în continuare neglijată, în timp ce resursele necesare sunt deviate spre combaterea terorismului.

El a explicat lipsa de acțiune pe trei niveluri:

1. Rezistența provine din provocarea generată de deciziile tehnologice, pentru decidenţii din sectorul privat şi guvern, care, pur și simplu nu înțeleg complexitatea tehnică de securitate a telecomunicațiilor digitale.

2. Este înrădăcinată în reticența guvernului, de a investi fondurile necesare pentru a proteja infrastructura de comunicații de atacurile de spionaj.

3. În cele din urmă, el a pus vina pe fragmentarea și miopia sectorului privat, care deține și operează aproape 90 la sută, dintre infrastructurile critice de comunicații ale Canadei și totuși este prea afectat de concurență, ca să stea la aceeași masă pe probleme de securitate.

Este alta situaţia, în arealul existent între graniţele istorice ale României?

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~