9

S.T.

Aţi observat? De o vreme, semenii noştri nu se mai şi nu ne mai privesc în ochi. Nu vă luaţi după aparenţe. Nici crainicele de la diferite studiouri de televiziune nu se uită la dumneavoastră. Ci la rândurile care curg, unul după altul, pe ecranul invizibil pentru telespectatori.

Apoi sunt acei compatrioţi ce par că ne fixează cu privirea, dar gândurile lor sunt departe de locul unde întâmplător părem a fi interlocutori. Nu puţini trăiesc marcaţi de epoci revolute, nesesizând că, din renumele lor, de altădată, nu a mai rămas decât prenumele scris pe o etichetă, la o conferinţă internaţională, pe o carte de vizită neactualizată, pe un desfăşurător al unui eveniment unde caută, cu ochii, recunoaşterea tacită a celorlalţi.

Şi asta nu vine! Nu mai vine.

Grea, ucigătoare, acceptarea condiţiei umane de simplu cetăţean! Grea pentru cei obişnuiţi să fie doar ascultaţi. Să se minuneze lumea de inteligenţa lor. Asta într-un timp când cei pe care-i mai iubim vor doar înţelepciune! O rara avis în politică. O pasăre rară într-o comunitate bântuită de dihonie, sperjur, trădare, joc la două capete şi alte îndeletniciri ascunse ale fiinţei umane de azi.

Aseară, la un eveniment diplomatic, am observat, ca din întâmplare, conduita ambasadorului unui stat deloc insignifiant. A asistat doar la discursurile de aniversare a unui omolog, din altă ţară. Nu a ciocnit niciun pahar. Nu a gustat niciuna din delicatesurile pregătite ca pentru sultani. A căzut pe gânduri. A lăsat fruntea în jos. Şi a plecat fără a mai privi în dreapta şi în stânga.

Cel sărbătorit încheia un mandat de nouă ani, ca reprezentant al ţării sale, în România. Cel pe gânduri abia a venit – de nouă luni. Primul afirma că a adăugat anii menţionaţi, trăiţi departe de ţara sa, la viaţa pe care şi-a dorit-o cumpătată, onestă, hărăzită toleranţei şi înţelegerii. Cu această bucurie, el îşi privea interlocutorii în ochi. Luminos. Senin. Cu o mai rară mulţumire a datoriei împlinite. Era steaua serii. Dar cât întuneric împrejurul său!

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~