GUVERNANŢII CAMELEONI, DE LA CHIŞINĂU

0

Damian Hâncu
__________________________________
Wednesday, November 28, 2012 1:51 PM

Bună ziua dle Petrescu!

Vă scriu după o pauză de reflecţie, lectură şi studii, meditând la culisele evenimentelor care ne marchează prezentul.

Urmăresc blogul şi articolele d-voastră, din presă, cu multă curiozitate, pentru că abordati actualitatea internaţională raportând-o la cea românească, dar cu o notă de umor originală.

Deseori mă gândesc la destinul tragic al intelectualilor români de la Constantin Brâncoveanu, Miron Costin, la Nicolae Bălcescu, Andrei Mureşanu, Mihai Eminescu, Alexe Mateevici sau Nicolae Iorga şi vreau să cred că sacrificiul lor, pentru neamul românesc, n-a fost în zadar.

De mic fiind port în suflet nostalgia Daciei Libere a lui Burebista şi Deceneu, a Moldovei lui Ştefan cel Mare ( cu mănăstirile şi cetăţile marelui domnitor), a României Unite Libere a lui Mihai Viteazul şi a României Interbelice, a bunicilor şi a lui Nicolae Iorga, Al.Averescu, Pan Halippa, Ion Pelivan, Ion Nistor, George Enescu sau Liviu Rebreanu.

Contribuţia neamului românesc daco-latin, la cultura europeană a fost majoră, dar am remarcat că, intenţionat, acest aspect deranjează pe unii occidentali, preferând să asocieze România cu Serbia, Bulgaria, Ucraina sau Rusia – ţări slave şi ostile neamului românesc, care mereu au căutat să dezbine românii, pentru a-i asimila şi umili.

Nu e vina românilor că au fost multe secole scutul creştinătăţii, pentru europeni, versus barbarii huni, avari, vandali, mongoli, tătari, turci, ruşi şi… sovietici.

Deranjează, pe occidentali, adevărul, când la aminteşti că românii sunt de origine latină şi creştinaţi direct de apostolii Andrei şi Filip trimişi de Isus Christos, sau că fondatorul primului avion cu reacţie a fost românul Henri Coandă, de asemenea, creatorul penicilinei, din 1916, a fost Nicolae Paulescu (copiată de scoţianul Al. Fleming abia în 1929), sau românul George Emil Palade, naturalizat american în 1952, fondatorul substanţei chimice Palladium etc.

Revenind la actualitatea românească, mă bucur când d-voastră le amintiţi guvernanţilor cameleoni, de la Chişinău, Filat, Lupu, Diakov – admiratorii regimului Putin, că nu pot fi alături de patrioţii estonieni, letoni sau lituanieni.

Urmăream comemorarea ostaşilor francezi căzuţi în Primul Război Mondial, la 11 noiembrie curent şi mă întrebam, când, la Bucureşti şi Chişinău, vom comemora ostaşii români căzuţi în acest război numit, în perioada interbelică, “Războiul Desrobirii”.

Voi încheia cu fraza lui Lucian Blaga :“Nici un popor nu e atât de decăzut şi păcătos, pentru a nu mai fi vrednic să te jertfeşti pentru el, din moment ce îi aparţii!”

Cu prietenie,

Damian Hâncu

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~