CSIBI BARNA, FORMUZAL ŞI AMBASADORUL MOLDOVEAN!

Când un locuitor al Europei, precum auto-militarizatul – prin bocanci tipici forţelor terestre, pantalonii comparabili cu cei utilizaţi de forţele aliate în deşert, scurta şi căciula asemănătoare comandourilor din trupele speciale – Csibi Barna, iese la păscut jurnalişti naivi, în Sfântu Gheorghe, cu pancarta pe care scria: “Opriţi expansionismul românesc”, m-am gândit, cu milă, la existenţa sa.

csibi

Ce dorea să atragă atenţia menţionatul cetăţean este clar. În ce context – de asemenea. Cu afirmaţii suficient de hazardate pentru a constitui pata de culoare utilă unei ştiri – de mimat scandal.

Însă conexiunea dintre ţinutul locuit de concetăţeni ai României, alintat politic cu o singamă menită a releva rolul determinant al secuilor, în acea zonă, cu teritoriul românesc dintre Prut şi Nistru, indică un alt jucător – dorit ca… mediator, în spaţiul intra-carpatin.

1272041-fsb_super

Este amuzantă această tactică, a KGB-ului de ieri, FSB-ul de azi! Aceea de a acţiona prin interpuşi, precum în 1968, în Cehoslovacia, sau în perioada postdecembristă, în Transnistria, pentru a legitima acţiuni ulterioare, cu solicitări de…salvare, venite din regiunile vizate. Finalităţile fiind altele…decât cele clamate public.

Ce striga la portavoce, berbantul militarizat Csibi? Asta: “Eu comercializez tricouri imprimate cu mesajul: Ţinutul Secuiesc nu este România, pe o hartă a României din 1914, când Transilvania nu aparţinea de România, iar pentru asta autorităţile române mă anchetează şi vor să mă închidă pentru rasism şi fascism. Cum se poate aşa ceva? Vreau să atrag atenţia opiniei publice din Miercurea-Ciuc că ceva nu este în ordine”.

Are dreptate Csibi, drăguţul, care nu şi-a scos (încă…) căluţul! Chiar modul său deplasat, atipic, desuet, de a intra în vizorul opinei publice, nu doar interne, este forţat.

Că a postat imagini, cu protestul său, pe blogul personal, imediat comentate şi la Chişinău, de un website rusofon, nu mai generează deloc mirare.

Că un jurnal de la Bucureşti, falimentar, s-a limitat la cronica infantilă a acestei prestaţii publice ridicole, nu indică altceva decât nivelul intelectual submediocru al unor compilatori de informaţii – primite la mâna a doua.

IMG_4470

Dar că paiaţa politică, impostorul susţinut de Sofia, liderul provinciei autonome Găgăuzia, din Republica Moldova, Mihail Formuzal va vizita, între 14 şi 15 decembrie localităţi din secuime este cam mult, pentru managementul lui Titus Corlăţean, cel ce aparent conduce Ministerul de Externe. De la Bucureşti…

Cât îl priveşte pe ambasadorul filat – adică servitor al lui Vladimir Filat, machiavelicul premier de la Chişinău -, al momentanei entităţi statale, dintre Prut şi Nistru, acesta, cu tot spiritul său duplicitar va avea o problemă, nu doar de imagine personală, dacă va da curs sugestiei lui Formuzal de a participa la periplul său prin zonă.

Vara aceasta a demonstrat că România a mers şi fără preşedinte, nu a ţinut cont nici de poveştile televizate ale premierului sau parlamentarilor decredibilizaţi de propriile trădări.

Ar fi suficient ca Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, împreună cu un sobor de preoţi, să îşi cheme conaţionalii la datorie. Ca pe 1 Decembrie.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~