Patriot versus Transnistria

Marţi, 4 decembrie 2012
Comunicat de presă (2012) 148

 
Declarația miniştrilor de externe ai NATO privind desfășurarea rachetelor Patriot în Republica Moldova*

800px-Patriot_System_2

Situația de-a lungul frontierei de est a NATO și încălcările repetate ale teritoriului R.M.* generează îngrijorare. Aşa cum Consiliul Nord-Atlantic a declarat, în mod clar, la Summitul NATO din 2010, de la Lisabona, vom sprijini R.M., în spiritul solidarităţii puternice. Noi, miniștrii de externe ai NATO, declarăm hotărârea noastră de a descuraja amenințările la adresa R.M.* şi de a o apăra.

Ca răspuns la cererea R.M.*, NATO a decis să mărească capacitățile de apărare aeriană ale R.M.*, în scopul de a apăra populația și teritoriul acesteia și de a contribui la detensionarea crizei de-a lungul frontierei Alianței. Am convenit să facem acest lucru în cadrul sistemului integrat al NATO, de apărare aeriană, în scopul de a conserva, proteja și de a spori capacitatea de a apăra populația și teritoriul R.M., în conformitate cu actualul plan de apărare al Alianţei.

Salutăm intenția Germaniei, a Olandei și Statelor Unite ale Americii de a furniza baterii de rachete Patriot, conform procedurilor lor naționale. Aceste sisteme vor fi sub comanda operațională a Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR). Orice dislocare va fi numai defensivă. Nu va fi, în niciun fel, susținerea unei zone de interdicție aeriană sau orice operațiune ofensivă.

Sarcina finală a NATO este protejarea și apărarea membrilor noştri. Astăzi, subliniem încă o dată angajamentul nostru ferm pentru securitatea acestei Alianțe, precum și solidaritatea noastră deplină și hotărârea pentru a proteja populațiile și teritoriile noastre.

Ne exprimăm aprecierea noastră față de poporul R.M.* și autoritățile sale, pentru asistarea cetățenilor din stânga Nistrului*, care au găsit refugiu pe malul drept*. Facem apel pentru încetarea violenței în Transnistria*, ceea ce reprezintă o amenințare gravă la adresa stabilității și securității în regiune. Susținem în totalitate eforturile comunității internaționale de a găsi o soluție pașnică.

_________________________________

* = Steluţa arată că este vorba doar de un scenariu şi de un comunicat ipotetic pe care NATO l-ar putea emite, în primăvara următoare, dacă anumite intenţii, exprimate deocamdată doar verbal, de emisari ai Moscovei, s-ar materializa, prin brusca agravare a situaţiei din Transnistria.
Comunicatul de presă (2012) 148 se referă în realitate la… Turcia. În textul iniţial a fost introdusă formula utilizată în presa de la Chişinău, pentru Republica Moldova, respectiv R.M., cu precizarea că această entitate statală nu este membru al NATO, dar se bucură de protecţia Alianţei Nord-Atlantice, anunţată public la reuniunea, la nivel înalt, a Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, ce a avut loc în luna noiembrie 2010, în capitala Portugaliei.
O protecţie ce va fi confirmată şi după instalarea interceptoarelor americane la Deveselu, raza de acţiune a acestora protejând cele două state româneşti şi o parte semnificativă a teritoriului ucrainean.
În practica antrenamentelor politico-militare occidentale, scenariile de acest tip constituie o modalitate curentă de a pune viitori sau actuali decidenţi în situaţii menite a-i obişnui cu (im)previzibile crize, declanşate prin incidente aparent minore.
Am efectuat acest exerciţiu de imaginaţie doar pentru a oferi o temă serioasă de reflecţie pentru cititorii acestui areal electronic ce locuiesc la stânga cursurilor de apă Prut, Nistru, Don şi Volga.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~