26 de ani

Ex-președintele sud-coreean Chun Doo-Hwan

C.D.H.

După cum scrie jurnalistul sud-coreean Yoon Min-sik, o glumă neinspirată a fostului președinte Chun Doo-Hwan, despre resentimentele tinerilor, contra sa, a revenit în centrul atenției opiniei publice, după ce a fost folosită in filmul intitulat “26 de ani.” În pelicula menţionată este vorba de cinci oameni obișnuiți, ce încercau să-l asasineze pe fostul președinte, iar actorul ce îl joacă pe Chun spune: “În aceste zile, tinerii par să aibă resentimente faţă de mine, deși ei nu au avut de suferit, din cauza mea.”

Afirmaţia din producţia cinematografică este comparabilă cu gluma lui Chun, din anul 2008, când a declarat reporterilor: “Fotoreporterii fac poze proaste cu mine. Asta mă face să arăt rău. Cred că tinerii par să aibă resentimente faţă de mine, deși ei nu au avut de suferit, din cauza mea.” Comentariul său a fost primit cu răceală, deoarece Chun Doo-Hwan a fost responsabil pentru sute de decese generate de reprimarea unei mișcări pro-democrație, derulată în luna mai, din anul 1980.

Chun este aspru criticat pentru conducerea sa autoritară, în anii 1980, când a reprimat dur mișcările de democratizare, declanşate în întreaga țară. Deşi a fost condamnat la moarte, în 1997, pentru crimele sale, Chun a fost graţiat câteva luni mai târziu, de președintele de atunci, Kim Young-Sam, această decizie provocând furia în rândurile sud-coreenilor.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~