Japonia, înapoi în viitor?

Sub acest titlu, cotidianul online THE JAPAN TIMES a publicat, pe 1 ianuarie 2012, un articol ce indică mutaţii posibile în societatea niponă, inclusiv în domeniul militar. Nefiind semnat, deci asumat de conducerea publicaţiei, materialul indică seriozitatea problemelor trecute în revistă, cu îngrijorări care, acum, fac mai clară motivaţia atenţiei sporite a Statelor Unite pentru Asia.

2013 - nipon


Japonia, înapoi în viitor?

Cum noul an începe și guvernul de coaliție al Partidului Liberal Democrat și Komeito este în plină activitate, Japonia va vedea o schimbare drastică în direcția politicilor stabilite pe timpul domniei executivului anterior. Nu va fi o nouă direcţie, ci mai degrabă, în mare măsură, o revigorare a direcției politicii pe care prim-ministrul Shinzo Abe a adoptat-o – sau a încercat să o adopte – în timpul primei sale administraţii, din septembrie 2006, până în septembrie 2007.

Oamenii vor simți probabil, în curând, efectele politicilor noului guvern Abe, dar nu este clar dacă abordarea sa, privind economia, va îmbunătăţi viaţa lor.

Shinzo Abe

Datorită politicii economice a domnului lui Abe, care solicită relaxarea monetară nelimitată de Banca Japoniei, piețele financiare pot prezenta semne pozitive. Dar cetățenii cei mai săraci ai națiunii se vor confrunta, probabil, cu dificultăți mai mari, ca urmare a politicii sociale a administrației lui Abe, care îmbrățișează ideea conservatoare de “auto-ajutor.”

Pe frontul diplomatic, orientarea agresivă a administrației Abe asupra aspectelor vizând Constituția, securitatea națională și perspectivele istorice ar putea crește adversităţile în nord-estul Asiei. Guvernul Abe poate lăsa aceste probleme pentru mai târziu, înainte de alegerile, din vara viitoare, pentru Camera Superioară.

Dar nu trebuie uitat faptul că obiectivul de top al domnului Abe este acela de a revizui Articolul 9 al Constituţiei vizând renunţarea la război. El își propune să câștige alegerile pentru Camera Superioară, astfel încât partidul său, împreună cu alte formaţiuni politice cu aceleaşi convingeri ideologice, să poată pune bazele pentru modificarea Constituției. Având în vedere apelul său naționalist, pentru schimbarea “regimului de după război,” politicile domnului Abe ar putea schimba caracterul de bază al Japoniei postbelice și ridică suspiciuni în comunitatea internațională, în ceea ce privește intențiile sale adevărate.

Politica națională față de generarea energiei nucleare se va schimba, de asemenea, probabil, reflectând legăturile strânse ale Partidului Liberal Democrat cu industria energetică. Executivul Abe este de așteptat să elimine politica administrației anterioare, de a pune capăt dependenței Japoniei de generarea de energie nucleară, în 2030.

Ministrul comerțului și industriei, domnul Toshimitsu Motegi a declarat că noul guvern va încerca să repornească centralele nucleare închise, odată ce Autoritatea de Reglementare în Domeniul Nuclear lansează noile standarde de siguranță, post-Fukushima, în luna iulie. El a lăsat să se înțeleagă, de asemenea, că guvernul va reveni asupra decizia guvernului anterior, de a nu aproba construirea de noi centrale nucleare, și a afirmat clar că guvernul nu va abandona proiectul ciclului combustibilului nuclear.

Poziția administrației Abe privind generarea de energie nucleară este extrem de regretabilă, având în vedere catastrofa de la Tokyo Electric Power Co ‘s Fukushima, centrala nucleară nr.1, care a contaminat zone vaste cu substanțe radioactive și a forţat evacuarea a sute de mii de locuitori, inclusiv 160.000 localnici, care încă nu se pot întoarce acasă. S-a precizat clar că funcţionarea centralelor nucleare în această țară predispusă la cutremur este în mod inerent periculoasă.

Proiectul jaonez al ciclului combustibilului nuclear a stagnat, cu amelioratorul rapid al reactorului Monju încă inoperant, în ciuda anilor de muncă, şi a investiţiilor în uzina de reprocesare a combustibilului nuclear, din Rokkasho, prefectura Aomori, afectată de o serie de accidente. O decizie de a continua proiectul nu are niciun sens și este deplorabil atât din punct de vedere etic, cât și din acela de siguranță. Instalațiile de depozitare a deșeurilor nucleare sunt aproape complete acum, și tehnologia pentru a stoca permanent deșeuri radioactive, în siguranță de nivel înalt, nu există. Domnul Abe trebuie să înțeleagă că tocmai continuarea producerii de energie nucleară în Japonia va crea probleme grave de mediu, pentru generațiile viitoare.

Domnul Abe vorbește mult despre setarea unei ținte de inflație de 2 la sută, dar spune foarte puține despre măsurile care vizează creșterea locurilor de muncă și a salariilor. Politica lui riscă să alimenteze inflația, care nu este însoțită de câștiguri economice ce vor îmbunătăți standardele de viață ale oamenilor.

El ar trebui să vină cu măsuri care vor spori investițiile în industriile strâns legate de comunitățile locale, cum ar fi agricultura, turismul, servicii medicale și asistenţă pentru creșterea copilului, precum și industrii ecologice utile, inclusiv dezvoltarea de surse de energie verde .

Executivul Abe a indicat o abatere clară de la administrația anterioară, în politica socială. Partidul Liberal Democrat s-a tot jucat cu rapoarte de abuz privind asistența mijlocului de trai pentru săraci – ultimul strat în reţeaua siguranței sociale nipone – și are în vedere reducerea prestațiilor pentru traiul asistat, cu până la 10 la sută, în conformitate cu ideologia conservatoare “self-help”/ “auto-ajutor”.

Partidul Liberal Democrat trebuie să realizeze că marea majoritate a celor care se bazează pe asistență socială face acest lucru, deoarece ei nu pot găsi de lucru. Numai un procent estimat de 0,3 – 0,4 %, din bugetul pentru asistența traiului de viaţă este utilizat în mod abuziv.

Guvernul ar trebui să evite adoptarea unei politici care va face viața deja dură a cetățenilor săraci ai națiunii, chiar mai grea.

Pe frontul diplomatic, administrația Abe este pe cale de a revizui sau modifica declarația emisă în 1993, de șeful de atunci al cabinetului nipon, Yohei Kono privind “femeile de reconfortare”, care au furnizat servicii sexuale membrilor forțelor armate imperiale, în timpul războaielor din anii 1930 și ’40. Declarația a recunoscut că armata japoneză a fost “în mod direct sau indirect implicată în înființarea și gestionarea stațiilor de confort și de transfer al femeilor de reconfortare”. Revizuirea acestei declarații ar putea provoca repercusiuni mari, nu numai în Asia, dar și în alte părți ale lumii, în cazul în care este privită ca o încercare a Japoniei de a reveni la trecutul său militarist.

O astfel de mișcare ar indica faptul că Japonia a devenit introvertită și ar putea conduce la izolarea sa, în comunitatea internațională. Domnul Abe ar trebui să înțeleagă faptul că o revizuire a Declarației lui Kono ar dăuna intereselor naționale ale Japoniei, și să o lase intactă.

Cetățenii ar trebui să monitorizeze îndeaproape politicile administrației Abe şi să facă ştiută nemulțumirea lor, dacă încearcă să adopte politici ce vor să le facă viata mai dificilă sau subminează dedicarea Japoniei pentru pacifism, care i-a adus respectul și încrederea comunității internaționale.

___________________________________

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~