Obama trebuie să controleze agenda Rusiei

cartoon_1722

Andrei Tsygankov, profesor de relații internaționale și științe politice, la Universitatea de Stat din San Francisco:

Criza recentă dintre Rusia și SUA, asupra Legii Magnitski a provocat din nou speculatii privind generarea unui nou Război Rece. Congresul SUA a subscris la asta prin trecerea Actului Magnitsky, care neagă acordarea de vize pentru oficialii ruși bănuiţi a fi responsabili de încălcări ale drepturilor omului, motiv pentru care li se blochează şi activele lor, din băncile americane.

Duma de Stat s-a răzbunat prin aprobarea “Actului anti-Magnitsky”, care vizează pe cetățenii americani pe care Rusia îi consideră că încalcă drepturile omului. Aici sunt incluşi funcționari bănuiţi a avea conexiuni cu tortura și alte încălcări ale drepturilor omului, de la închisoarea din Guantanamo Bay și judecătorii care au achitat sau au dat sentinţe uşoare părinților din SUA care au abuzat sau comis omucidere involuntară, împotriva copiilor adoptați din Rusia. În plus, deputații au interzis adoptarea de copii ruși, de către cetățeni americani.

White House Gardens
Casa Albă, Washington D.C.

Pentru a rezolva această criză în relațiile americano-ruse, Obama trebuie să controleze agenda Rusiei şi să nu lase lobby-ul anti-Rusia să dicteze termenii și condițiile sale. Călătoria propusă lui Obama la Moscova, la începutul acestui an, ar trebui să fie folosită pentru o evaluare aprofundată a unei game largi de probleme, care despart cele două țări. Ceea ce se cere acum este o abordare care să evite cererile misionare şi să recunoască dreptul Rusiei de a avea propriile instituții distincte și calea sa spre dezvoltare și democrație.

În plus, față de elaborarea de acorduri cu Rusia, în relațiile internaționale, SUA ar trebui să dezvolte un cadru pentru extinderea treptată a recunoașterii sociale a Rusiei și angajarea ei ca un participant egal în diferite proiecte economice, politice și culturale.”Resetarea” diplomației niciodată nu a avut menirea de a servi ca un astfel de cadru și a expirat înainte ca asemenea proiecte să fi fost identificate.

Kremlin_birds_eye_view-1
Imagine aeriană a Kremlinului, Moscova

În același timp, Kremlinul ar trebui să învețe să îşi controleze emoțiile și să nu le permite să modeleze politica externă a țării. În schimb, Moscova trebuie să se concentreze pe articularea unei strategii pe termen lung a prezenței Rusiei pe piețele occidentale mass-media, proiectând o imagine favorabilă în străinătate.”

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~