Închis pentru incitare la secesiune

Pe harta de mai jos este marcată localitatea Lhasa – principalul oraș al Tibetului -, situată în centrul Podișului Tibet, la altitudinea de 3.650 m. În anul 2005, număra 129.000 de locuitori.

TIBET

După cum a transmis agenţia de presă chineză XINHUA, un tribunal din nord-vestul Chinei, mai concret din provincia Qinghai, a condamnat vineri un tibetan la patru ani de închisoare, pentru incitare la secesiune.

Gyadehor, un pastor tibetan în vârstă de 60 de ani, a fost, de asemenea, lipsit de drepturile sale politice pentru doi ani, conform verdictului Tribunalului Popular Intermediar din Prefectura Tibetului Autonom Huangnan.

Gyadehor propaga opinii favorabile “independenței Tibetului”, atunci când a dus bunuri şi bani, pentru a consola familiile celor care şi-au dat singuri foc, în luna noiembrie 2012.

Actele sale au constituit crima de incitare la o ruptură de stat – a explicat instanța.

Aceasta a adăugat că sentința s-a bazat pe faptele și consecințele sociale ale acţiunilor lui Gyadehor, și a luat în considerare părerile procurorilor şi apărătorilor în acest caz.

Instanța a angajat un interpret tibetan, pentru inculpat, pe timpul procesului deschis.

Mai mult de 100 de persoane, inclusiv rude și prieteni ai inculpatului, au fost prezenți atunci când verdictul a fost pronunţat.

Tot vineri, instanța a condamnat un alt tibetan, Phagpa, la 13 ani de închisoare, pentru incitarea unui călugăr ca să se auto-incendieze.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~