Evgheni Vasilievici Șevciuk numărat la podea de ONU!

După cum m-a informat generalul Cătălin-Marius Târnăcop, ex-diplomat militar acreditat la Organizaţia Naţiunilor Unite, reprezentantul ONU pentru drepturile omului a îndemnat la acțiune, în problemele aflate în litigiu, semnalate în primul raport privind regiunea transnistreană.

ONU
Navi Pillay

La sediul din New York, al Naţiunilor Unite, pe 14 februarie 2013, oficialul ONU a amintit că drepturile omului transcend frontierele și abuzurile necesită o acțiune rapidă și eficientă. “Drepturile omului nu au frontiere. Este vital pentru a aborda problemele care stau la baza drepturilor omului în teritoriile disputate, indiferent de recunoașterea politică sau statutul juridic al unui teritoriu, “ a declarat Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Navi Pillay.

“Noi nu ar trebui să uităm, nici să neglijăm drepturile persoanelor care trăiesc în zone care, din diverse motive, sunt controlate de către autoritățile de facto”, a adăugat ea, cerând comunității internaționale să sprijine desfășurarea de experți în domeniul drepturilor omului în teritoriile disputate.

Regiunea transnistreană, situată între Republica Moldova și Ucraina, şi-a declarat independența în anul 1990 și a fost martora a luni de lupte în 1992.

Regiunea nu a fost – sub controlul efectiv al Guvernului Republicii Moldova – din 1992.

“Oamenii care locuiesc în teritoriile disputate, unde sunt frecvent contestate legitimitatea de control asupra unui teritoriu, preocupările de securitate, dezvoltare și umanitare, de multe ori nu au sau au un acces foarte limitat la căi de atac eficiente”, a declarat doamna Pillay.

Autorul raportului – expertul independent Thomas Hammarberg – a vizitat regiunea de trei ori, în perioada dintre lunile mai și noiembrie 2012.

El a recomandat o reformă profundă a sistemului penitenciar din regiunea transnistreană, inclusiv o revizuire a numărului de deţinuți și o eliminare a măsurilor inumane disciplinare.

“Expertul în drepturile omului a cerut, de asemenea, autorităților de facto să acorde o prioritate înaltă măsurilor împotriva traficului de ființe umane și a cauzelor acesteia” se mai precizează în comunicatul de presă de la sediul doamnei Pillay.

Raportul îndeamnă, de asemenea, la o revizuire a legilor locale, pentru coerența lor cu legislația internațională privind drepturile omului și invită guvernul de facto să dezvolte un plan de acțiune pentru a aborda aceste recomandări.

Doamna Pillay a vizitat Republica Moldova și regiunea transnistreană, în noiembrie 2011.

E.S.
Evgheni Vasilievici Șevciuk – liderul Kaliningradului Militarizat numit Transnistria

Atunci, ea a avut întâlniri cu autoritățile de facto, atât pe probleme privind încălcări ale standardelor internaționale minime – referitoare la condițiile de trai în locurile de detenție -, cât și în ceea ce priveşte acuzațiile persistente de detenție arbitrară, tortură și rele tratamente, ale persoanelor aflate în custodia autorităţilor.

Înaltul Comisar a lăudat raportul lui Hammarberg pentru a fi apolitic. “Investigaţia lui Hammarberg în regiunea transnistreană demonstrează, în mod clar, cum de trimiterea unor experți tehnici, în domeniul drepturilor omului, pot beneficia, cu adevărat, oamenii care trăiesc acolo, fără a avea un impact asupra problemelor de recunoaștere politică sau asupra statutului juridic al unui teritoriu.”

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~