“O sticlă de vodcă pentru fiecare bărbat, un bărbat pentru fiecare femeie.”

cartoon_1758

Arena politică rusă nu a fost niciodată lipsită de clovni. De pildă, liderul Partidului Democrat Liberal, Vladimir Jirinovski, a cărui slogan de campanie prezidențială, în 1996, ar fi fost cel mai bun din istoria democrației: “O sticlă de vodcă pentru fiecare bărbat, un bărbat pentru fiecare femeie.”

Sau amintiţi-vă de șeful sectei bizare comunisto-religioasă, din Rusia, Ghenadi Ziuganov, care se închină la trinitatea Stalin, Lenin și Isus Hristos – în această ordine.

Acum a mai apărut un clovn nou în ring: Pavel Astakov. El nu este într-adevăr un politician. Este avocatul drepturilor copiilor ruși. Numirea sa în 2009, a mirat pe mulţi, deoarece era cunoscut ca un ofiţer KGB, care a absolvit Academia KGB, ca un avocat, şi gazda a trei talk-show-uri de televiziune. Singurul lucru pe care Astakov nu l-a făcut, în cariera sa, a fost protejarea drepturile copiilor. Deci, de ce i-a fost lui dată această poziție?

Unul dintre motivele posibile este aderarea sa la clanul KGB. De la începutul primului mandat al președintelui Vladimir Putin, această calitate a fost de ajuns pentru orice poziție extrem de bine plătită și vizibilă – de la conducerea unei mari companii petroliere de stat, până la postul de guvernator al unei regiuni mari.

Sau poate el a fost numit avocatul parlamentar pentru drepturile copilului, în semn de recunoștință pentru fondarea mişcării politice “Pentru Putin!”, care – în anul 2007 – a îndemnat pentru schimbarea Constituției, pentru a permite lui Putin să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv.

Astakov, cu toate acestea, nu a reușit să îşi atingă obiectivul. Mișcarea sa nu a obținut un sprijin larg, iar clanul lui Putin a trebuit să recurgă la Planul B: încheierea unei înțelegeri pentru un loc de muncă temporar, interschimbabil cu Dmitri Medvedev.

Rândurile de mai sus au fost scrise de
Victor Davidov,
scriitor, ziarist şi blogger în Moscova.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~