Careul de consultări, de la Chişinău

storm

UNIMEDIA: Președintele țării Nicolae Timofti a lansat un apel către PLDM, PD și PL. Acesta a invitat liderii formațiunilor care au format AIE2 la consultări în vederea identificării unei noi candidaturi pentru funcția de prim-ministru. Potrivit unor informații neoficiale, întrunirea ar urma să aibă loc azi la ora 10.00, informează UNIMEDIA.

Liberal democrații au declarat că au o ședință azi dimineață pentru a decide cum vor proceda mai departe. PL și PD au condiționat negocierile cu PLDM prin evitarea numirii lui Vlad Filat din nou în funcția de premier. De cealaltă parte, liberal-democrații au declarat că nici nu acceptă să înceapă negocierile dacă le vor fi impuse condiții.

UNIMEDIA reamintește că pe 5 martie, Guvernul Republicii Moldova, condus de premierul Vladimir Filat, a fost demis cu voturile majorității deputaților. Pentru moțiunea de cenzură au votat fracțiunile PD, PCRM și deputații neafiliați, în total – 54 de deputați. S-au exprimat împotriva moțiunii de cenzură deputații din PLDM și PL, grupul de neafiliați condus de Vadim Mișin.
___________________________________

Careul de consultări – format de Timofti, Ghimpu, Lupu şi Filat – de la Chişinău este mai degrabă unul al orgoliilor nearmonizate.

Ce compromisuri se vor face, dacă se vor înţelege oamenii politici menţionaţi, rămâne de văzut.

Preşedintele Nicolae Timofti se află în faţa celui mai sever examen al mandatului său.

Mihai Ghimpu – revenit în vervă, din Germania – ar trebui să confirme, public şi rapid, că este vorba de o reglare de conturi, de ordin mai degrabă personal, decât o lovitură de stat indirectă a comuniştilor.

Marian Lupu a învins pe moment, dar faptul că era pe cale de a propune, din nou, pe Vlad Filat, ca premier, cu condiţia – infantilă, ca orice încăpăţânare prostească – ca acesta din urmă îşi dă demisia, indică diferenţa dintre ceea ce declară presei şi ce discută în sânul – vorba vine – alianţei politice care a dat guvernul demis.

Vladimir Filat a reuşit păcălirea oficialilor de la Bucureşti, dovadă presa din Capitala României, cea care a anunţat că fără premierul demis, Republica Moldova face la stânga-împrejur spre Moscova. Asta ca şi cum Filat nu era deja cu ochii spre Kremlin.

În zăpăceala bine organizată, vina se dă pe comunişti, dar se uită cine a denunţat acordul ultim de cooperare politică în ceea ce s-a numit Alianţa pentru Integrare Europeană. Nimeni altul decât premierul Filat.

Careul celor care, până mai zilele trecute, erau cei patru aşi – oficial pro-europeni – ai politicii la nivel înalt, în Chişinău, urmează să discute nu viitorul celui de-Al Doilea Stat Românesc, ci funcţiile redistribuite, inclusiv cea tabu. Adică postul de guvernator de facto al Republicii – era să scriu guberniei – Moldova. Cum a şi fost, până mai ieri, stima şi mândria verzilor de peste Prut, acelaşi Vladimir Filat.

Caragiale să trăiască…

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~