“Chiar dacă Putin va pleca în acest an”

cartoon_1760

În 1970, dizidentul sovietic Andrei Amalrik a observat, în cartea sa “Va supraviețui Uniunea Sovietică până în 1984?” “toate regimurile totalitare îmbătrânesc fără să o știe.” Amalrik a fost corect, iar regimul instituit începând cu anul 2000, de către președintele Vladimir Putin este probabil să se destrame – posibil în acest an -, pentru același motiv pentru care Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991.

Ar trebui să fie amintit faptul că prăbușirea Uniunii Sovietice nu a fost rezultatul “trădării” președintelui reformist Mihail Gorbaciov. Nici nu a fost cauzată de prețurile petrolului, sau de puternica structură militară a președintelui american Ronald Reagan. Comunismul sovietic a fost condamnat cu mult timp înainte, apoi, după cum a prezis Amalrik, mitul comunist în cele din urmă a murit în inimile și mințile oamenilor obișnuiți și oficiali deopotrivă.

În doar 13 de ani, regimul lui Putin, cu stilul său ideologic, a trecut prin toate etapele istoriei sovietice, devenind o parodie vulgară a fiecăreia…

Mai important, in ultimele luni, viziunea strategică a loialiștilor s-a schimbat. În octombrie au planificat să negocieze cu Putin, pentru a fi înlocuit într-un an sau cam asa ceva. Ideea a fost de a numi un factotum mult mai “liberal”, cum ar fi fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin sau miliardarul Mihail Prohorov.

Dar ceva nu a mers bine. Putin nu a putut fi convins. În același timp, el a devenit incapabil de a controla luptele în rândul elitelor. Așa cum adversarii săi şi-au intărit poziţia lor, Rusia a devenit coaptă pentru o revoluţie pașnică anti-penală. Chiar dacă Putin va pleca în acest an, tot nu ar fi de ajuns. Rusia şi oamenii săi pot triumfa numai dacă loialiştii Kremlinului, interesați de succesorul său, vor pleca cu el.

________________________________________________________________________

Rândurile de mai sus fac parte dintr-un comentariu scris de Andrei Piontkovski,
expert în ştiinţă politică şi invitat permanent la Institutul Hudson din Washington.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~