Delegaţia transnistreană are pierderi de memorie!

A trăi azi în Transnistria, înseamnă a uita că este anul 2013 şi a crede că este anul 1968, cu câteva luni înaintea intervenţiei militare în Cehoslovacia. Citiţi şi vă minunaţi:

transnistria

Chişinău, 22 martie 2013 — Pe data de 21 martie 2013, în oraşul Bender, s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC). La şedinţă au participat, în calitate de oaspeţi, ambasadorul cu misiuni speciale, al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Sergei Gubarev, Consilierul Ministrului rus de externe, privind misiunile de pacificare, Marat Kulahmetov şi şeful adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, Jan Plesinger.

În cadrul şedinţei au fost examinate şase rapoarte ale Comandamentului Militar Unit, precum şi subiecte privind introducerea modificărilor în „Regulamentul privind Comenduirea, în regiunea cu regim sporit de securitate”, examinarea listei de completare a instrucţiunii privind situaţiile în care deplasarea observatorilor militari este obligatorie etc.

În contextul precedentelor declaraţii, nefondate, ale delegaţiei transnistrene, la şedinţa de ieri a fost prezentată informaţia oficială, a Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova, privind lipsa reprezentanţilor poliţiei de frontieră a Republicii Moldova, în Zona de Securitate.

În acest sens, s-a menţionat, că declaraţiile tendenţioase ale delegaţiei transnistrene urmăresc scopul justificării prezenţei structurilor sale de forţă, în Zona de Securitate, ce constituie o încălcare gravă a deciziilor protocolare a CUC.

Delegaţia Republicii Moldova a formulat o serie de propuneri, în scopul identificării unor soluţii de compromis, pe marginea subiectelor discutate, în particular, vizând aprobarea modificărilor în „Regulamentul privind Comenduirea în regiunea cu regim sporit de securitate”.

În viziunea delegaţiei moldoveneşti, împuternicirea comandanţilor militari, în soluţionarea situaţiilor tensionate, la punctele de control ale părţilor va contribui la realizarea integrală a obligaţiunilor acestora şi asigurarea controlului în regiunea cu regim sporit de securitate.

Propunerea în cauză este motivată de multiplele cazuri de reţineri, inclusiv a şefilor militari superiori, ai contingentelor de pacificare, la punctele de control ale părţilor în Zona de securitate.

Forţele şi mijloacele de care dispun, în prezent, comandanţii militari permit îndeplinirea, cu succes, a atribuţiilor respective. Examinarea subiectului în cauză va fi continuată la şedinţa din 12 aprilie curent.

O atenţie deosebită a fost dedicată aprobării listei situaţiilor, la apariţia cărora deplasarea observatorilor militari este obligatorie. Menţionăm că lista situaţiilor repective a fost aprobată prin Procesul-verbal al CUC nr.700 din 20 mai 2010.

Ulterior, însă, delegaţia transnistreană a negat existenţa acestui document, uitând, totodată, că în a doua jumătate a anului 2010, chiar ei făceau referinţă la documentul menţionat.

În acest sens, partea moldovenească a atras atenţia asupra riscului creării, de către delegaţia transnistreană, a unui precedent periculos în activitatea CUC, prin tentativele de ignorare şi subminare, în mod unilateral, a deciziilor CUC şi a invitat delegaţiile la implementarea eminentă a înţelegerilor convenite.

Subiectul dat a fost transferat, pentru o analiză mai detailată, la şedinţa următoare.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Prezenţa ambasadorului cu misiuni speciale, al Ministerului Afacerilor Externe, al Federaţiei Ruse, Sergei Gubarev şi a Consilierul Ministrului rus de externe privind misiunile de pacificare, Marat Kulahmetov reprezintă totuşi un semn bun, în sensul că Moscova, dincolo de propaganda deşănţată privind refacerea URSS, sub umbrela Uniunii EuroAsiatice, este totuşi conştientă că Transnistria, oficial, nu este parte de Federaţiei Ruse. Mai grav era dacă trimiteau emisari cei de la Ministerul rus de Interne…

Comică este însă menţionarea, în comunicatul oficial reprodus mai sus, a şefului adjunct al Misiunii OSCE, in Moldova, Jan Plesinger. Nu am înţeles. De ce era acolo?

cafea

Făcea cafele la diplomaţii ruşi sau primea tutun, de la Ivanii transnistreni?

Acest mecanism mimat, de doi bani, va fi desţelenit doar de intervenţia adecvată a diplomaţiei americane.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~