Iluzia unor semeni

generaţie

Am întâlnit compatrioţi nefericiţi. Că nu se află ei în capul mesei. Că nu mai reprezintă o instituţie, o fundaţie, o organizaţie mai mult sau mai puţin guvernamentală. Ca şefi. Numai ca lideri.

Am poposit zilele trecute, de câteva ori, pe culoarele Parlamentului. Acolo am observat conaţionali aparent fericiţi. Că sunt invitaţi la un prezidiu sau altul. Că li se spune calitatea de senator sau deputat. Ca şi cum, brusc, coeficientul lor de inteligenţă s-ar fi dublat, peste noapte. Deşi mulţi nu ştiu să se îmbrace. Nici să îşi respecte auditoriul. Sau să se pronunţe doar asupra a ceea ce se pricep. Dar reprezintă ceva. Aparent pe cineva. Pe fraierii care i-au votat.

Dacă atât nefericiţii – rămaşi fără structuri supuse, de condus -, ca şi aparent fericiţii – care habar nu au care-i rostul lor în legislativul naţional, nu în cel al unui grup sau altul de iluzionişti bine plătiţi -, ar trece pe la sala de sport, frecvent, săptămânal, de două sau de trei ori, s-ar mai limpezi. La minte.

Acolo fiecare contează în ecuaţia antrenamentelor dintr-o sală şi îşi câştigă respectul doar prin seriozitatea cu care se antrenează, înţelege că limitele pot fi depăşite prin tenacitate, răbdare, încredere în cei care sunt coechipieri.

Dar şi ex-liderii, deveniţi pensionari pesimişti, cât şi noii şefi, cu rare excepţii, consideră antrenamentul fizic, precum probabil şi cel al minţii – o chestie rezervată doar celor care azi nu pot ajunge la înălţimea aroganţei, subţirimii lor oratorice, lipsei de maniere, convingeri şi verticalitate.

Dintr-o asemenea perspectivă sunt mult mai de încredere cei care trec printr-o sală de sport.

Pentru că acolo se uită în oglindă, în care se văd chiar pe timpul exerciţiilor, şi înţeleg care este puterea lor reală.

Deloc mimată.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~