Republica Populară Democratică Coreeană va lansa atacuri limitate, împotriva Republicii Coreea

Profesoara de la Columbia University, Sue Mi Terry:

sue
___________________________________________________________________

Jurnalistul Ian Allen, specializat în comentarii vizând serviciile de informaţii, a semnalat intervenţia publică a unui ex-analist al Agenţiei Centrale de Informaţii.

Cu alte cuvinte, ceea ce nu poate confirma oficial un reprezentant al CIA, din raţiuni lesne de înţeles, o poate face, la sugestia şi cu sprijinul informativ al celor interesaţi, un ex-lucrător – deci credibil – al structurii menţionate.

Aşa s-a ajuns la mesajul, teoretic neoficial, că Republica Populară Democratică Coreeană va lansa atacuri limitate, împotriva Republicii Coreea, din sudul peninsulei cu acelaşi nume.

Asta – nota bene – înainte de a trece la de-escaladarea crizei în curs de desfășurare, în Peninsula Coreea.

Pe 27 martie, Phenianul a anunţat că se retrage din Acordul de Armistițiu, pe care l-a semnat împreună cu Organizația Națiunilor Unite și China, la sfârșitul războiului coreean, în 1953.

La scurt timp după aceea, Coreea de Nord a închis toate conexiunile de frontieră, cu Coreea de Sud și a deconectat linia de telefon cu prefix direct, ce o lega cu Seul.

Oficialii nord-coreeni au declarat ulterior că nu ar ezita să lanseze un atac preventiv nuclear, împotriva Coreei de Sud și Statelor Unite ale Americii.

Pe teritoriul american, nici nu ar ajunge rachetele.

Iar sistemele de apărare anti-rachetă, pe care le deţin Japonia, Coreea de Sud şi Taiwanul pot anihila orice rachetă nord-coreeană, pe traiectoria ascendentă.

Phenianul şi-a intensificat retorica sa – susţine Ian Allen -, ca răspuns la exercițiul militar, prelungit, derulat de două luni, care implică forte armate din SUA și Coreea de Sud, scenariul luând în calcul şi potenţiala utilizare a armelor nucleare, de la bordul avioanelor de bombardament şi a navelor de război.

Deși unii experți sunt îngrijorați, puțini cred că retorica războinică va duce la o confruntare armată.

Însă, profesoara de la Columbia University, Sue Mi Terry, care a condus unitatea de analiză a CIA, pentru Coreea de Nord, între anii 2001 – 2008, este de părere că Phenianul va lansa atacuri militare împotriva Seulului, înainte de-escaladarea tensiunii.

Terry a afirmat că atacul nu va fi nuclear, și nici nu va implica utilizarea masivă a forței militare.

În schimb, acesta va fi “un atac relativ mic”, care “nu va lăsa mulți oameni morți”.

Ea a adăugat că atacul va fi “ceva meschin și creativ”, care ar permite regimului nord-coreean să se disocieze de acesta, evitându-se astfel condamnarea internaţională sau represalii imediate, comandate de la Washington sau de la Seul.

Terry mai consideră că principalul obiectiv, al guvernului nord-coreean, este supraviețuirea sa politică.

Prin urmare, dorește să evite “un război total cu Coreea de Sud”, care “ar însemna sfârșitul regimului nord-coreean”.

Ea a mai declarat că administrația președintelui Barack Obama ar putea să limiteze răspunsul armat al guvernului sud-coreean al preşedintei Park Geun Hee, astfel încât riposta, cu folosirea forței armate, să fie pe măsura atacului, la scară mică, a regimului nord-coreean.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~