Cele mai puternice raze

gama

Ceea ce noi numim “lumina” este de fapt doar o mică parte din gama largă de radiații – în spectrul radiațiilor electromagnetice. Întregul spectru se întinde de la undele radio, de foarte redusă energie, până la microunde, lumina infraroşie, lumina vizibilă, lumina ultravioletă, raze X, şi în cele din urmă razele gamma de foarte mare energie.

Procesele de fotoni produse (particule unice de radiaţii electromagnetice) de fiecare tip de radiație diferă, la fel ca energia lor, dar toate formele de radiație sunt încă doar o parte din familia spectrului electromagnetic. Singura diferență reală între un foton de raze gamma și un foton vizibil, este energia.

Razele gamma pot avea mai mult de un miliard de ori energie, decât tipul de lumină vizibilă pentru ochii noștri. Ele sunt produse de cele mai tari şi mai energice obiecte din univers, cum ar fi stelele neutronice și pulsari, supernove, și regiunile din jurul găurilor negre.

Pe Pământ, razele gamma sunt generate de explozii nucleare, fulgere, și activitatea mai puțin dramatică de dezintegrare radioactivă.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~