Noaptea de pomină a lui Churchill cu Stalin!

După cum a transmis agenţia de presă Reuters, dictatorul sovietic Iosif Stalin și prim-ministrul britanic Winston Churchill s-au bucurat, o noapte întreagă, la Moscova, de o discuţie… îmbibată cu alcool – conform unor dezvăluiri bazate pe consemnări ţinute, până acum, în dosare secrete.

churchill_2

Relațiile dintre cei doi lideri deveniseră reci, asta până când Churchill a organizat un tete-a-tete cu Stalin, cu ajutorul unor interpreți, ajungându-se astfel la un banchet de noapte, transformat în… beţie, în 1942, conform fișierelor publicate de Arhivele Naţionale, din Marea Britanie.

“Acolo i-am găsit pe Stalin și Churchill, și pe Molotov, care li s-a alăturat, având alături o masă foarte încărcată, cu produse alimentare de toate tipurile, inclusiv un purcel de lapte și sticle nenumărate,” a scris Sir Alexander Cadogan, sub-secretar la Ministerul de Externe.

Starea de spirit a fost “veselă ca la o căsătorie”, a adăugat el, deși Churchill se plângea de o “ușoară durere de cap”, atunci când Cadogan a venit să-l găsească, la unu noaptea, în compania unui vin roşu caucazian.

Cei doi lideri nu au vorbit prea mult, despre situaţia de pe front, în timpul reuniunii, care a continuat până la ora 3 dimineaţa, dar Churchill a discutat cu dictatorul, de origine georgiană, despre politica sa internă.

Întrebat ce se întâmplă cu chiaburii, clasa de agricultori bogaţi, cărora Stalin le-a promis că o să-i extermine, el a răspuns “cu mare sinceritate”, afirmând că acestor chiaburi le-a fost dat pământ în Siberia, dar “ei au fost foarte nepopulari, printre ceilalţi oameni!”

Seara a fost numită un succes, de autorul notei, pentru amândoi protagoniştii.

“Desigur, Winston a fost impresionat, și cred că sentimentul a fost reciproc” a mai scris el.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~