Sistemul electoral german
Aproape 62 de milioane de alegători din Germania vor exprima opţiunile lor pe două buletine de vot, în alegerile parlamentare de duminică – unul pentru un reprezentant ales prin vot direct, al doilea pentru un partid.
Associated Press mai precizează că jumătate din numărul de locuri în Camera inferioară a parlamentului, sau Bundestag, revin parlamentarilor aleși direct, unul pentru fiecare din cele 299 de circumscripții. Ei sunt aleși cu o majoritate simplă.
Celelalte 299 de locuri sunt alocate candidaților aleși prin listele de partid.
Votul pentru un partid determină procentul de locuri pe care fiecare formaţiune politică îl câștigă în Camera inferioară, care votează ulterior persoana propusă drept cancelar.
Pentru a participa la această alocare de locuri, un partid trebuie să câștige 5% din al doilea tip de vot sau să aibă cel puțin trei parlamentari aleși în mod direct.
Cu toate acestea, în cazul în care un partid câștigă mai multe locuri prin vot direct, decât ar fi primit în conformitate cu distribuția pe baza votului partinic, sistemul permite ca să dispună de locuri suplimentare.
Aceste locuri suplimentare pot duce la depăşirea numărului iniţial de parlamentari.
La ultimele alegeri, în 2009, s-a ajuns la un parlament cu 622 de parlamentari, faţă de minimul de 598.
Alianţa politică conservatoare a cancelarului Angela Merkel a obţinut 24 de locuri suplimentare, care au întărit majoritatea coaliției sale de centru-dreapta.
Odată ce voturile au fost numărate, președintele Joachim Gauck va propune parlamentarilor aleşi un cancelar.
Candidatul trebuie să obțină majoritatea voturilor în Camera inferioară, pentru a primi mandatul de premier.
Dacă parlamentarii nu reușesc să dea o majoritate candidatului, după trei încercări, Gauck ar putea numi un guvern minoritar sau va dizolva Parlamentul.