Retorica lui Obama

Președintele american Barack Obama a declarat că va lua măsuri directe, atunci când este necesar, pentru a apăra Statele Unite împotriva atacurilor teroriste, și va folosi “toate elementele puterii americane, inclusiv forța militară, pentru a asigura interesele Statelor Unite în Orientul Mijlociu.”

TRUST

– Încredere, dar şi verificare.
________________________________

Ultima afirmaţie a sunat ca o glumă seacă, în aula Adunării Generale a ONU, toţi cei din sală ştiind că este o retorică ce nu mai are acoperire în practică, datorită raportului de forţe defavorabil lui Obama, din Congresul SUA, la un eventual vot pe tema unei operaţiuni aeriene în Siria.

În acelaşi context, Obama a cerut stabilirea unor “consecințe” pentru utilizarea armelor chimice în Siria și în alte părţi, avertizând că este în joc credibilitatea lumii.

Asta după ce el şi-a pierdut-o pe a lui, în acelaşi dosar geopolitic…

El a cerut Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluție “executorie”, pe un acord SUA-Rusia, pentru a pune armele chimice din Siria sub control internațional, în vederea distrugerii lor viitoare.

Drept replică previzibilă, Rusia şi China vor vota împotriva unei asemenea prevederi specifice, dintr-o rezoluţie încă negociată.

Referitor la Iran, Obama a afirmat că Statele Unite doresc acțiuni “transparente” și “concrete”, din partea Teheranului, cu privire la programul iranian de dezvoltare nucleară, declarând că este hotărât să caute o cale diplomatică, pe această temă.

Singura anticipabilă, după modul cum a evoluat Obama, în privinţa reacţiei la situaţia din Siria.

Cu toată strădania posturilor americane de televiziune de a insista pe poziţia lui Barack Obama, în dosarele sirian şi iranian, imaginile din sala Adunării Generale a ONU indicau atenţia diplomaţilor…

… la un preşedinte american autodeposedat de puterea cândva recunoscută a liderilor SUA.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~